Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε και επίσημα στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν, που προκάλεσαν και την αποχώρηση του υφυπουργού Ενέργειας από forum στην Ανατολική Θράκη, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του και τονίζοντας πως: “Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.’
Το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, η οποία όπως επισήμανε υπονομεύει τη σταθερότητα και καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας.
“Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας” σχολίασε το ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση Οικονόμου, από την εκδήλωση “φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών”. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ κατέληξε με την ευχή “η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.”
Το ερώτημα είναι βέβαια πως θα συμμορφωθεί η Άγκυρα, η οποία αγνοεί ακόμη και τις ΗΠΑ εσχάτως. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα (στις 3 και 4 Δεκεμβρίου) θα αποτελέσει το πρώτο διεθνές πεδίο όπου η Αθήνα ποντάροντας στη στήριξη κυρίως της Γαλλίας (υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν από τον οποίο ζήτησε στήριξη τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου).
Σημειωτέον ότι η Γαλλία στηρίζει στη Λιβύη το στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, έναντι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία με την Τουρκία. Επομένως ο Μακρόν εκ των πραγμάτων είναι ο φυσικός πιο ισχυρός και με άμεσο ενδιαφέρον σύμμαχος.
Επίσης ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει μαζί με τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε γεύμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σημειωτέον ότι δεν θα δει τον Ερντογάν στο Λονδίνο. Αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου. Ενώ προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ, πιθανότατα στις 7 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προειδοποίησε άλλωστε την Άγκυρα προχθες απο το συνέδριο της ΝΔ πως: “Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.”
Η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαιτέρως στους εταίρους μέλη του ΕΛΚ. Στο συνέδριο της ΝΔ ο γγ του ΕΛΚ Αντόνιο Λοπέζ Ιστουρίζ δήλωσε χθες ότι: “Θεωρούμε ακόμα ως αυθαίρετες, παράνομες και μη αποδεκτές τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου Μνημονίου Συνεργασίας με την Λιβύη αλλά και την ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με συντεταγμένες μονομερώς ορισμένες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες αυτές ζώνες.” Ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι συνομιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουν την επιθετική στάση της Τουρκίας.
Πηγή: news247.gr