Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του απάντησε στις ανακοινώσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου που κατήγγειλαν τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωών ευθύνης. Στην ανακοίνωση η Άγκυρα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών του υδάτων!
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy αναφέρει πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, ένα τμήμα των δυτικών συνόρων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο έχει καθοριστεί. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ιδίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν τη νομολογία του διεθνούς δικαίου.»
Ο Aksoy στην ανακοίνωση υποστηρίζει πως η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αποκοπεί από νησιά και τα νησιά τα οποία βρίσκονται «στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκτός των χωρικών τους υδάτων».
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για μαξιμαλιστικές θέσεις και αναφέρει ᾽᾽για παράδειγμα σε ένα μικρό νησί που βρίσκεται όπως το Καστελόριζο το οποίο βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική ακτή της Τουρκίας προσπαθούν να του δώσουν περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας έως και 4.000 φορές περισσότερες από την έκταση του. Με αυτή την λογική οδήγησε την Αίγυπτο σε απώλεια περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας έκτασης 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.᾽᾽
Ο Aksoy καταλήγει πως η Τουρκία και Λιβύη με αυτή τη συμφωνία «έδειξαν πως δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην περιοχή».
Ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας της Τουρκίας Çağatay Erciyes με μήνυμα του στο Twitter ανέφερε πως «τα νησιά τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας , εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και βρίσκονται στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Ουσιαστικά με την θέση αυτή εκτός από το Καστελόριζο η Άγκυρα αναγνωρίζει λιγότερη θαλάσσια ζώνη ευθύνης και υφαλοκρηπίδα και στη Ρόδο και στην Κρήτη.
Πηγή: ibna.gr