Η επίσημη εμφάνιση της “συνιστώσας Σαμαρά” ήταν αναμφίβολα το πλέον σημαντικό “στιγμιότυπο” στος 13ο συνέδριο της Ν.Δ, σε ένα πολιτικό και κομματικό περιβάλλον που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαζόταν για να προβάλλει κυβερνητικές πολιτικές, όπως η διανομή του μερίσματος, αλλά και την ενότητα της παράταξης.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε, προφανώς, άλλη άποψη. Έχοντας στα ατού του τις παρεμβάσεις αρκετών βουλευτών του κόμματος που δήλωσαν το τελευταίο διάστημα υπέρ της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ξετύλιξε μια ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα με σκληρό αντι-Σύριζα λόγο αλλά η είδηση δεν ήταν εκεί. Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε τις δικές του παραμέτρους για το προσφυγικό-μεταναστευτικό με ακραία δεξιά γραμμή περί “λαθρομεταναστών”, “λαθροεποικισμού” και “εισβολής”, συγκεντρώνοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα των κομματικών βουλευτών και στελεχών. Αναμφίβολα, βουλευτές όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ή γαλάζιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική μάλλον αισθάνθηκαν ιδιαίτερα βολικά. Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζει τη σημασία των αναφορών Σαμαρά, ωστόσο είναι προφανές πως οι απόψεις του πόρρω απέχουν από την κυβερνητική στάση.
Το ίδιο συνέβη και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ενώ η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μετ’ επαίνων την πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και αποδέχεται πλήρως τη συμφωνία και την ευρωπαΪκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε ευθέως το θέμα της αποδέσμευσης από τη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς αναδεικνύεται σε πόλο στο εσωτερικό της Ν.Δ. Άλλοι λένε πως είναι δυσαρεστημένος για την μη προώθηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία, άλλοι, ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτή την ώρα ο πρώην πρωθυπουργός επιδιώκει να καταστήσει σαφές πως δεν είναι “βετεράνος” αλλά συνδιαμορφωτής της κυβερνητικής πολιτικής και επικεφαλής της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και πως ότι αποφασίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να διαθέτει και την δική του ανοχή τουλάχιστον.
Ο κ. Σαμαράς κατέβασε την δική του ατζέντα της πατριωτικής δεξιάς απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του Συνεδρίου -που είχε αφήσει εκτός του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος της ΝΔ το εθνικό στοιχείο.
Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνησε δε, ότι τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται ούτε για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που χάθηκε και κυρίως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρώτη εκτίμηση κομματικών παραγόντων είναι ότι η συνολική ατζέντα και η κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς είναι προαναγγελία ρήξης.
Αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών
Ξεκινώντας από το “Σκοπιανό”, -για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα στις δύο ομιλίες του στην έναρξη και στο κλείσιμο του Συνεδρίου-, ο Αντώνης είπε: “Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη», σε πλήρη διάσταση με την γραμμή του Μαξίμου που πλέον στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Συνέχισε λέγοντας: “Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…”.
Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι επί της δικής του κυβέρνησης το θέμα είχε αντιμετωπιστεί με την πολιτική της αποτροπής και τα κλειστά κέντρα και άλλη λύση δεν υπάρχει. “Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό”, είπε απερίφραστα και αφού μίλησε για λαθροεισβολή πρόσθεσε: “…Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα… Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας – όχι μέσω Τουρκίας!…Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα…Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει…”.
Ελληνοτουρκικά: οι κινήσεις κατευνασμού δεν ωφελούν
Για τα ελληνοτουρκικά επίσης άσκησε κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη ενώ την συνέδεσε και με το “Σκοπιανό”: “Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης χώρας – δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσομε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας – της Τουρκίας! Αυτά είχα πει τότε… Κι αυτό ακριβώς ακούγεται σήμερα!”.
Αφού αναφέρθηκε στην κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας πρόσθεσε: “χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!”. Και για να μην μείνει αμφιβολία κατέληξε: “Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα! Μήπως αυτή η Σχολή σκέψης υπονοεί τη Φινλανδοποίηση της Ελλάδας; Τους το λέω: Η «Φινλανδοποίηση» δεν θα περάσει εδώ!.. Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό! Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε “μονοχοφάηδες”. Στα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα! Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας!…”. Ήταν μία απάντηση στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου ο οποίος περιέγραψε μία συμβιβαστική πολιτική που δεν αφήνει εκτός την συνεκμετάλλευση.
Κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στον “Πολιτικό φιλελευθερισμό με κοινωνική αλληλεγγύη” που ήταν το στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την πατριωτική συνιστώσα της ΝΔ που ο πρωθυπουργός άφησε εκτός του πλαισίου του: “…Είμαστε Φιλελεύθεροι – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε Πατριώτες – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό!”
Με πληροφορίες από το ibna.gr