Ο Πρωθυπουργός για το κοινωνικό μέρισμα ανέφερε ως δικαιούχους τους πολύτεκνους, όσους έχουν στην οικογένεια άτομα με αναπηρίες, και τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια ανέργους. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στο συνολικό ποσό που θα μοιραστεί το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας από το Υπ. Οικονομικών.
Που έγκειται το πρόβλημα….
- Οι πολύτεκνοι με 4 ή και περισσότερα παιδιά αριθμούν 160.000 οικογένειες και ο μόνος τρόπος να αποκλείσεις κάποιους είναι να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Οι μακροχρόνια άνεργοι με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού του δευτέρου τριμήνου του 2019, φτάνουν τους 570.000 από τους οποίους πάνω από 400.000 έχουν να εργαστούν από 24 μήνες έως και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.
- Ο χαρακτηρισμός του “πιο αδύναμου”, που δεν διευκρινίστηκε από τον Πρωθυπουργό, μπορεί να σχετίζεται είτε με το χρόνο της ανεργίας, είτε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Τα νοικοκυριά που έχουν ένα (ή τουλάχιστον ένα) άτομο με αναπηρίες φτάνουν το 24,7%, σύμφωνα με ειδική έρευνα που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ το 2016. Αυτά που έχουν άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% ή και παραπάνω φτάνουν το 5,2% των συνολικά 4,1 εκ. νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 200.000 νοικοκυριά τα οποία διαχέονται και στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.
Εκτός από την «αριθμητική» των δικαιούχων, η οποία εκ πρώτης όψης είναι αρκετά δύσκολη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που θα διανεμηθεί. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν να διανέμεται ένα ποσό της τάξης των 250 – 300 εκ ευρώ θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό που “θα φανεί” στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.
Σε αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε το πρόσφατο προηγούμενο της “13ης σύνταξης” που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη, η οποία κατέληγε στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως επίδομα της τάξης των 150 ευρώ (λόγω κρατήσεων) ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.
Σε αυτήν φάση, τα υπουργεία που καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Το ΥΠΟΙΚ περιμένει και σήμερα να έχει ενημέρωση από τις τράπεζες για τις εισπράξεις από φόρο το εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να οριστικοποιήσει το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα για φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ με τα οποία θα πληρωθούν μέρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ των ΕΛΤΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, και θα διατηρηθεί και ένα ποσό ως μαξιλάρι για μελλοντικές αναθεωρήσεις.
Το υπουργείο εργασίας θα βάλει τους εισοδηματικούς και περιουσιακούς κόφτες ώστε να περικοπούν περίπου οι δύο στους τρεις δικαιούχους και τελικά να φτάσουν τα χρήματα για όλους. Επίσης, θα πρέπει να ξαναστήσει με τα νέα κριτήρια την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις των δικαιούχων τις επόμενες μέρες.
Πού θα κατευθυνθεί το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο υπολογίζεται σε 700-800 ευρώ, αν «κλειδώσει» το κονδύλι για το μέρισμα στα 150 εκατ. Ευρώ;
- Στους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805 χιλιάδων ανέργων (β’ 3μηνο 2019), το 70,8%, δηλαδή 570 χιλιάδες, είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για πάνω από 12 μήνες. Από αυτούς, οι 280 χιλιάδες είναι, μάλιστα, εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 4 χρόνια και είναι προφανές ότι αυτοί θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.
- Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες. Με βάση το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, πέρσι υποβλήθηκαν 27.304 φορολογικές δηλώσεις από πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή από οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Πόσα από αυτά τα νοικοκυριά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ; 10.096 οικογένειες με 4 παιδιά, 2.161 οικογένειες με 5 παιδιά και 975 οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, δηλαδή συνολικά 13.232 νοικοκυριά.
- Κοινωνικό μέρισμα στις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν τους ειδικούς κωδικούς 005-006 του Ε1, οι οποίοι αφορούν σε εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω, ήταν συνολικά 25.801. Το σύνολο της προβλεπόμενης μείωσης φόρου εισοδήματος γι’ αυτές τις οικογένειες, δεν ξεπέρασε τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 205 ευρώ για κάθε περίπτωση.
ΠΗΓΗ: news247.gr, iefimerida.gr