Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ahmed Hafez σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια σημείωσε ότι ο Shoukry επαίνεσε την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ του Καΐρου και της Αθήνας σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας τα θετικά αποτελέσματα της διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και της τριμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου τον Οκτώβριο του 2019 στο Κάιρο.
Ο Hafez δήλωσε ότι ο Sameh Shoukry υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για να διατηρηθεί η δυναμική που παρατηρείται στις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Shoukry τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών και την αύξηση της αξίας της εμπορικών συναλλαγών ώστε να αντικατοπτρίζεται το επίπεδο των στενών πολιτικών σχέσεων και η εγγύτητα των λιμένων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Shoukry τόνισε επίσης τη σημασία της παρότρυνσης των ελληνικών εταιρειών ώστε να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Αίγυπτο για να επωφεληθούν από τις πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς προς όφελος των λαών των δύο φιλικών χωρών.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο υπουργοί ασχολήθηκαν με περιφερειακά ζητήματα και τρόπους αντιμετώπισης των εξελίξεων στην περιοχή, και ιδίως των τελευταίων εξελίξεων στο Λιβυκό ζήτημα, με τελευταία εξέλιξη την υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και του Λίβυου Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, οι συμφωνίες βρίσκονται εκτός του πλαισίου που ορίζει η Συμφωνία Skhirat και στη συνάντηση Shukry Δένδια εξετάστηκε η αρνητική παρέμβαση της Τουρκίας στο Λιβυκό ζήτημα σε αντίθεση με τις συνολικές πολιτικές προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος της Λιβύης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την κατάσταση σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για μια λύση δύο κρατών για την επίτευξη της επιθυμητής ειρήνης και επανεξέτασαν τις θέσεις σχετικά με τους πιο σημαντικά ζητήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης μείζονα διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα που αφορούν την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, καθώς Ελλάδα κι Αίγυπτος έχουν κοινή γωνία θέασης των περισσότερων προβλημάτων.
Επίσης σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια τις συζητήσεις απασχόλησαν τα δυο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης σημειώνοντας ότι με τον ομόλογο του έχουν την εντύπωση ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. «Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας.
Τέλος ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Πηγή: ibna.gr