Κατά την ομιλία του στο 30ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα στους συμμάχους της Ελλάδας και κυρίως στις ΗΠΑ, να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα βγήκε από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση με ασφάλεια και επανήλθε σε σταθερή τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Η επιτυχής έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ούτε κάτι αυτονόητο, τη στιγμή μάλιστα που στην προσπάθειά αυτή πριν από εμάς είχαν αποτύχει τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις σε δύο αποτυχημένα προγράμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική ολοκλήρωση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά για την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας τόσο έναντι των εταίρων της όσο και έναντι των διεθνών αγορών. Και αυτό επετεύχθη διότι καταφέραμε τελικώς να φτάσουμε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μας για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του. Έτσι ώστε, αντί για περιστασιακή έξοδο στις αγορές, η χώρα να επιστρέψει με τρόπο διατηρήσιμο», συμπλήρωσε.
«Θέσαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την εξυγίανση του μεγάλου ασθενή, του τραπεζικού μας συστήματος, με μια πολυδιάστατη και ολιστική πολιτική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Η πολιτική αυτή περιελάμβανε την αναθεώρηση του γνωστού ως ‘νόμου Κατσέλη’, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, τη δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Τον Ιούλιο του 2019, λοιπόν, παραδώσαμε στην επόμενη κυβέρνηση την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης. Με άνοδο του ΑΕΠ γύρω στο 2%, απεγκλωβισμένη από την παγίδα χρέους, και με χρηματοοικονομικό απόθεμα ασφαλείας ύψους €37 δις, δηλαδή, περίπου στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Με δημοσιονομική υπεραπόδοση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η οποία επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Με άνοδο των επενδύσεων και αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άνοδο των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ήδη, όλες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνουν σε άνοδο των επενδύσεων το 2019. Ενώ, το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων. Πετύχαμε το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας σε καθαρές εισροές, €3,6 δις – αύξηση-ρεκόρ κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2017», συμπλήρωσε.
«Πετύχαμε ένα ένα γενναίο και δύσκολο βήμα προς τα εμπρός απέναντι στις κραυγές όλως όσων για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θέλουν την Ελλάδα δύναμη αδράνειας ή και εθνικισμού στην περιοχή. Και ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Κυπριακού, εξασφαλίζοντας ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης που οδηγεί στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων», είπε.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
«Πρωτοστατήσαμε στη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ Τουρκίας, που μείωσε δραστικά ροές και κυρίως θανάτους στο Αιγαίο. Και κυρίως γι’ αυτό, απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το διεθνές δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα. Γι’ αυτό το 2017-2019 που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP τον IGB τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική να συνεχιστεί», τόνισε.
«Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις που βλέπουμε στην περιοχή και απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητα της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δυο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις Λιβυκές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είτε τέλος αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.