Μετατόπιση του αμυντικού δόγματος της χώρας από το Αιγαίο προς το νότο, και ειδικότερα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, προοιωνίζεται η κατάσταση που δημιουργεί το MOU Τουρκίας- Λιβύης και οι τοποθετήσεις αξιωματούχων στην Άγκυρα για “εγκατάσταση” της γειτονικής χώρας στο συγκεκριμένο γεωπολιτικό πεδίο.
Ήδη, πηγές του Πενταγώνου διαμηνύουν πως το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία έχουν αποφασίσει να εντείνουν την παρουσία τους σε μια περιοχή που έως τώρα εθεωρείτο μικρότερης σημασίας από το Αιγαίο όπου εκδηλώνονται συνήθως οι τουρκικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι κινήσεις που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών “Belhara” που θεωρούνται υπερ-όπλα ανοικτής θαλάσσης, ικανές να επιχειρούν σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η αποστροφή κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν σαφής κι έδειξε την αποφασιστική στάση με την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων του Στόλου τις σύγχρονες προκλήσεις που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν.
«Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ότι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση», είπε ο Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, θέλοντας να δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαβάσει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Και υιοθετεί ή καλύτερα υπεραμύνεται του νέου δόγματος για το Πολεμικό Ναυτικό, πως πρώτον το Αιγαίο, «η αυλή του σπιτιού» για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, εκτός των μονάδων επιφανείας μπορεί να διαφυλαχτεί με ποικίλους τρόπους.
Tαυτόχρονα τα «τείχη» μας ξεφεύγουν από το Αρχιπέλαγος και εκτείνονται στην Αν. Μεσόγειο όπου εκεί η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κρατά τον ρόλο που της έχει ανατεθεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Σ’ ότι αφορά μια επιπλέον φράση του Α’ ΓΕΝ πως «ότι συμβεί θα είμαστε μόνοι μας», αυτό δεν είναι κάτι καινούριο κι έχει αποδειχτεί το λιγότερο ιστορικά. Είναι άλλο το τακτικό πεδίο δράσης κι άλλο το πολιτικό, ξεκαθαρίζουν ανώτατες πηγές και στο τακτικό επιχειρησιακό πλαίσιο ουδείς θα φέρει το δικό του πολεμικό πλοίο, δίπλα στο Ελληνικό σε οποιαδήποτε κρίση.
Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, επιστρέφοντας προ μηνών από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και η δήλωση αυτή είχε σχολιασθεί τότε αρνητικά με αντιπολιτευόμενα μέσα. Και το επανέλαβε, σήμερα, μιλώντας στον Real fm.
Το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως δυσκολεύουν εξαιρετικά οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των συμμαχιών στην περιοχή. Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων και βουλευτής της Ν.Δ Άγγελος Συρίγος (με άρθρο στα Νέα) η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά διστακτική έως αρνητική στην οριοθέτηση κοινής ΑΟΖ με την Ελλάδα, ενώ το Ισραήλ επίσης δεν έχει λάβει θέση. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η διοίκηση Τραμπ στηρίζει με προκλητικό τρόπο τον Ερντογάν, αφήνοντας, απλώς, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ να εκδόσει τη γνωστή ανακοίνωση που εμφανίζεται να υποστηρίζει μάλλον “επιδερμικά” τις ελληνικές θέσεις.
“Πολεμικό” κλίμα δημιουργούν σήμερα, άλλωστε, και μεγάλες εφημερίδες με πρωτοσέλλιδα δημοσιεύματα: