Στάση αναμονής και σε γενικές γραμμές σταθερές θέσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με τις εκλογές του Ιουλίου καταγράφει η έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η μεν Ν.Δ. μετά την περίοδο χάριτος έρχεται αντιμέτωπη με την πολιτική της, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει βρει βηματισμό μετά την εκλογική ήττα. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλές πτήσεις και για τα δύο κόμματα, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει η ίδια.
Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. καταγράφεται στο 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20,6%, το ΚΚΕ στην τρίτη θέση με 5,1, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο 4,8 χωρίς δυναμική. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση και επανεμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 2,9%.
Οι βασικές εκλογικές δεξαμενες του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 48% όσων δηλώνουν “Αριστεροί” και το 46% όσων δηλώνουν “Κεντροαριστεροί”. Οι δεξαμενές της Ν.Δ. είναι το 67% των “Δεξιών” και το 67% των “Κεντροδεξιών”. Οι “Κεντρώοι” εμφανίζονται μοιρασμένοι, 19% στον ΣΥΡΙΖΑ και 22% στην Ν.Δ.
Ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό
Στο μεταναστευτικό, που είναι και το ζήτημα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) τάσσεται υπέρ της επιδίωξης συμφωνίας με την Ε.Ε. ώστε οι πρόσφυγες / μετανάστες να κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μειοψηφική (26%) εμφανίζεται η θέση η Ελλάδα να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Πολύ μικρό (6%) το ποσοστό όσων επιλέγουν η Ελλάδα να ενσωματώσει όσους πρόσφυγες / μετανάστες μπορεί στην ελληνική κοινωνία.
Η πρώτη επιλογή των κλειστών συνόρων υποστηρίζεται από το 49% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως “Δεξιοί”, ενώ η επιλογή της Ε.Ε. υποστηρίζεται από το 80% όσων δηλώνουν “Αριστεροί” και από το 85% όσων δηλώνουν “Κεντροαριστεροί”. Στις ηλικιακές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην ομάδα 17 – 34 ετών και η Ν.Δ. στους 65+.
Διαφωνία για Πρέσπες
Η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί, σύμφωνα με την έρευνα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 65% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αρνητικοί και το 27% θετικοί. Όσοι δηλώνουν “Αριστεροί” και “Κεντροαριστεροί” τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ, ενώ στην αυτοτοποθέτηση “Δεξιός” και “Κεντροδεξιός” η διαφωνία είναι κυρίαρχη. Γεωγραφικά, οι διαφωνούντες είναι κατά τι περισσότεροι σε Μακεδονία και Θράκη σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.