Οι “φωτιές” που έχει ανάψει στις ισορροπίες της Αν. Μεσογείου η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ όπως ήταν αναμενόμενο, όχι μόνο δεν έσβησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, αλλά η Άγκυρα ανυποχώρητη εγκρίνει το μνημόνιο συνεργασίας στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Έτσι η Αθήνα, πλέον βρίσκεται προ τετελεσμένων και έρχεται αντιμέτωπη -παρά τη διεθνή υποστήριξη και επί της ουσίας παρανομία- με την ερμηνεία της συμφωνίας από την πλευρά της ‘Αγκυρας.
Είναι πολύ πιθανό δηλ. μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική Βουλή να υπάρξει παρουσία τουρκικών πολεμικών νοτίως της Κρήτης γεγονός που θα σηματοδοτήσει μια νέα πηγή έντασης με απρόβλεπτες διαστάσεις. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσο η Αθήνα άφησε να χαθεί πολύτιμος διπλωματικός χρόνος, ενώ γνώριζε τα “μαγειρέματα” Άγκυρας – Τρίπολης, όπως είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.
Η επίμαχη συμφωνία περιήλθε -σύμφωνα με πληροφορίες- στα χέρια του ΥΠΕΞ το βράδυ της Τετάρτης 4/12/2019 και είναι υπό εξέταση από τους επιτελείς του υπουργείου. Ο χάρτης της συμφωνίας ουσιαστικά καθιστά χωρίς… υφαλοκρηπίδα ελληνικά νησιά, παραβιάζοντας το Διεθνές δίκαιο…
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Οι πληροφορίες, αναφέρουν επίσης ότι η Ελλάδα δεν παρέλαβε το κείμενο ούτε από την Τουρκία, ούτε από την Λιβύη.
Έτσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε δώσει μέχρι σήμερα τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.
Η συνέντευξη Δένδια και ο χαμένος χρόνος
Την ίδια ώρα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα καθώς η Αθήνα, αν και γνώριζε επίσημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις κινήσεις Άγκυρας και Τρίπολης, ουσιαστικά παρέμεινε αδρανής σχεδόν αναμένοντας το μοιραίο, ακολουθώντας τώρα τις εξελίξεις ενώ υπήρχε η δυνατότητα να προληφθούν.
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιο ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: “… Όταν συνάντησα τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, δέχθηκα μεν την παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, διότι αυτή αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο”.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ουσιαστικά ο υπουργός εξωτερικών παραδέχεται ότι έγινε επίσημα κοινωνός της πληροφορίας ότι υπήρχαν διαπραγματεύσεις Τρίπολης – Άγκυρας για την ΑΟΖ αλλά υπήρξε εφησυχασμός αποδεχόμενος ότι τελικά δεν θα υπογραφεί συμφωνία επειδή… “αντίκειται στο διεθνές δίκαιο”.
Άλλη μια εύλογη ερμηνεία είναι ότι εκτιμήθηκε από πλευράς Αθήνας ότι η Άγκυρα, που έχει καταπατήσει το διεθνές δίκαιο σε Αιγαίο, Κύπρο και Αν. Μεσόγειο ότι αυτή τη φορά θα το λάβει υπόψη και τελικά δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη, η κυβέρνηση της οποίας ούτως η άλλως αναζητεί απεγνωσμένα διεθνή αναγνώριση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε για την πρώτη συνέντευξη που δίνετε απόψε στο ΟΡΕΝ. Ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας για το χάρτη που δημοσίευσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που δείχνει τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πώς διαβάζει η ελληνική διπλωματία αυτό το χάρτη;
Δένδιας: Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Έχω δει χιλιάδες χάρτες πια τους τελευταίους μήνες, δε νομίζω ότι ένας ακόμη μας κάνει κάποια διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, για τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί υπό καλύτερους όρους κατά την κρίση της. Εμείς δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική.
Δημοσιογράφος: Συναντήσατε τον Πρέσβη της Τουρκίας και της Λιβύης μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.
Δένδιας: Ο Πρέσβης της Τουρκίας κατ’ αρχάς δεν γνώριζε το ζήτημα, επιφυλάχθηκε να επιστρέψει και αναμένω να επιστρέψει με τις εξηγήσεις τις οποίες θα πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στη Λιβύη έχει μια σαφή αιτιολογία: ότι, όταν συνάντησα τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη, δέχθηκα μεν την παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, διότι αυτή αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο.
Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις που είχα δεχθεί, ο κ. Sarraj προχώρησε στην υπογραφή αυτού του προσυμφώνου συμφωνίας. Αποτελεί, αν θέλετε να πούμε, προσωπική του χάρη στο πρόβλημα του Ερντογάν. Μπορούμε να το πούμε όπως θέλουμε. Αλλά νομική δεσμευτικότητα του κειμένου, πιθανότατα δεν υφίσταται.
Δημοσιογράφος: Μετά τη συνάντησή σας με τον Αιγύπτιο ομόλογό σας, κάνατε λόγο στη δήλωσή σας για επιτάχυνση των συνομιλιών οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Δένδιας: Αυτό το οποίο συζητήσαμε με τον ομόλογό μου, γιατί η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι ένας διάλογος μεταξύ φίλων. Είναι να ξαναδούμε πού είχε κολλήσει το πράγμα και να προσπαθήσουμε γρήγορα να ξανα-συνεδριάσουν Επιτροπές, εάν φτάσουν δε σ’ ένα σημείο με απόκλιση, να κληθούν οι Υπουργοί να καλύψουν αυτή την απόκλιση.
Δημοσιογράφος: Η κριτική που σας ασκεί η αντιπολίτευση εστιάζεται σε δυο σημεία: Πρώτον, ότι ακολουθείτε μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και δεύτερον, ότι αιφνιδιαστήκατε από τις εξελίξεις.
Δένδιας: Κατ’ αρχάς ως προς την πολιτική κατευνασμού που λέτε θα ξεκινήσω να σας πω ότι, βεβαίως, δεν ονομάζομαι “Νικηταράς” και δεν διαθέτω γιαταγάνι. Αλλά πέραν αυτού, νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου ακριβώς όπως πρέπει να τα προασπίσει. Και δεν βλέπω τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να έχουν το δικαίωμα να μας κατηγορούν για κάτι τέτοιο.
Αυτό που επίσης όμως θέλω να σας πω και, ναι, είναι ξεκάθαρο -και αυτό δεν το λέω κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, αποφεύγω να θέτω θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό ακροατήριο σαν αντικείμενα κομματικής διαπάλης- είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει οτιδήποτε από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.