Σε σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε στο πρόσφατο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ο έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου εντοπίστηκε μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ανδριανάκης στην εφημερίδα «Πατρίς» η εικόνα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι η πρώτη που βρίσκεται στην Κρήτη και η μελέτη της τεχνοτροπίας της θα συμβάλει σημαντικά στη γνώση για την κρητική περίοδο του Ελ Γκρέκο, από την οποία ελάχιστα γνωρίζουν οι μελετητές, μέχρι τώρα.
Η εικόνα χρονολογείται στο β΄ μισό του 16ου αιώνα και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν σημαντικά από το έργο των άλλων γνωστών ζωγράφων της Κρητικής Σχολής. Τα στοιχεία αυτά, προσιδιάζουν στο καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η εικόνα βρέθηκε κομμένη από δύο πλευρές προκειμένου να χωρέσει στο τέμπλο της εκκλησίας του Τσιβαρά. Λόγω του γεγονότος αυτού απουσιάζει από το κάτω μέρος της εικόνας η υπογραφή του ζωγράφου, ωστόσο η μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων θα συνεχιστεί ενδελεχώς.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr