«Ήταν μια χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση που έπρεπε να γίνει» είναι η φράση που χρησιμοποιούν από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού έχοντας καθίσει να αποκωδικοποιήσουν τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, εντούτοις δέχθηκαν πως θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση γιατί κάτι τέτοιο πλήττει τις οικονομίες αμφοτέρων αλλά και επειδή κανείς δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση.
Στη μια ώρα και 35 λεπτά που κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν έγινε αρκετή κουβέντα για την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων του, η οποία επί της ουσίας αμφισβητεί μέρος των ελληνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει κάποιο πολεμικό πλοίο νοτίως της Κρήτης με το πρόσχημα ότι θέλει να προστατέψει τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης.
Από την χθεσινή κουβέντα έγινε αντιληπτό στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τηρήσει το μνημόνιο συνεργασίας με την πολύπαθη χώρα της βόρειας Αφρικής που πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο. Γνώστης της γεωπολιτικής κατάστασης που θα συμμετέχει τη Δευτέρα στην έκτακτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μας δήλωσε ότι έχει καταστεί σαφές πως στον Τούρκο πρόεδρο δεν ασκεί κανείς επιρροή αυτή τη στιγμή προκειμένου να υποχωρήσει στο μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε με την Λιβύη.
Εάν κάποιος μπορεί να κάνει πίσω, αυτή είναι η άλλη πλευρά, δηλαδή η Λιβύη. Άλλωστε τη συμφωνία δεν την θέλουν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες που τη θεωρούν νομικά άκυρη, ούτε η Γαλλία ούτε και άλλες μεγάλες δυνάμεις που θα ασκήσουν πίεση στον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ προκειμένου να υπαναχωρήσει ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η αστάθεια στην περιοχή.
Όσον αφορά το προσφυγικό η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Ερντογάν θέλει επί της ουσίας να πάρει η χώρα του περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση του ζητήματος και γι’ αυτό εξωθεί τις καταστάσεις στα άκρα.
Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία γιατί δεν τηρεί στην πράξη τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και για ποιο λόγο η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται όταν ενημερώνεται από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ότι ξεκινούν από τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες αλλά σαφή απάντηση δεν έλαβε.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr