Μπορεί χθες η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης να έφθασε στην Αθήνα, ωστόσο ο αποστολέας της δεν ήταν ο Λίβυος πρέσβης, ο οποίος είχε λάβει προθεσμία μέχρι σήμερα για να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου που άναψε φωτιές στην Ανατολικη Μεσόγειο. Έτσι, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος πρέσβης θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να κηρυχθεί «persona non grata» (ελλ. ανεπιθύμητο πρόσωπο) και να του δοθεί μικρή διορία προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την τουρκική Εθνσουνέλευση αργά το βράδυ και η κυβέρνηση της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Άγκυρα. Την έγκριση έδωσε το Προεδρικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σαράζ, την οποία στηρίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συμφωνία δεν κατατέθηκε στη Βουλή της Λιβύης, καθώς το σώμα αυτό ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που θέλει να αναλάβει την εξουσία σε όλη τη χώρα. Όπως διαρρέουν οι Τούρκοι, θα καταθέσουν στα Ηνωμένα Έθνη τι συντεταγμένες, ενώ ισχυρίζονται πως δεν απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
Χθες, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση «πέρασε» τη συμφωνία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική των προκλήσεων χαρακτηρίζοντας ηλιθιότητες τα περί μη σύμφωνης κοινής δήλωσης με το διεθνές δίκαιο.
Η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το απόγευμα το μνημόνιο κατανόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).
Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.