Πολλοί Αθηναίοι πίστεψαν ότι φέτος -έναν χρόνο μετά το τέλος των μνημονίων και της κρίσης- η πρωτεύουσα θα φόραγε τα καλά της για τις γιορτές των Χριστουγέννων 2019 και οι δρόμοι θα γέμιζαν χαρούμενα στολίδια και φώτα.
Ωστόσο, πολλοί, ειδικά οι χρήστες των social media, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όταν στολίστηκε χριστουγεννιάτικα η λεωφόρος Βασ. Σοφίας. Αντί για φως, λάμψη, όμορφα λαμπιόνια και πλούσιο ντεκόρ, αντίκρισαν σειρές από μονότονες λάμπες που μόνο Χριστούγεννα δεν θυμίζουν.
Πρόκειται για παράλληλες λάμπες που εκπέμπουν ένα θολό γαλάζιο φως, το οποίο δεν αποπνέει ζεστασιά ούτε παραπέμπει σε γιορτινή ατμόσφαιρα.
Ο κ. Μπακογιάννης ανέθεσε τον (κοστοβόρο) στολισμό της Αθήνας για τα φετινά Χριστούγεννα σε 19 ιδρύματα, φορείς, εταιρείες, σωματεία, τα οποία έσπευσαν να «υιοθετήσουν» κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και να αναλάβουν τον φωτισμό τους.
Στόχος του δημάρχου ήταν τα Χριστούγεννα του 2019 και το πέρασμα στο 2020 να είναι πιο λαμπερά από ποτέ και πιο μητροπολιτικά, σε μια πόλη που έχει κάνει εσχάτως πολλά βήματα για να βγει από τη μιζέρια της κρίσης, με σημαντικές ξενοδοχειακές και γαστρονομικές αφίξεις, αλλά κυρίως με μια πραγματική έκρηξη των τεχνών και δημιουργία συνθηκών συνάντησης ξανά των πολιτών στον δημόσιο χώρο. Αλλά το αποτέλεσμα στη Βασιλίσσης Σοφίας δεν ήταν το αναμενόμενο.
Στην πραγματικότητα, την ευθύνη για τον στολισμό της Βασ. Σοφίας έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση το οποίο κάνει την πιο μεγάλη παρέμβαση και έχει αναλάβει τη διαδρομή από το Hilton ως το Σύνταγμα πάνω στον άξονα της Βασιλίσσης Σοφίας. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, πηγές από το Ιδρυμα Ωνάση, η εν λόγω διαδρομή είναι συνειδητή επιλογή, αφού είναι ο δρόμος που οδηγεί στην καρδιά της Δημοκρατίας, στη Βουλή και το Σύνταγμα.
Δείτε ποιους άλλους κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Αθήνας έχουν αναλάβει οικονομικά άλλοι φορείς, εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο στολισμός θα μείνει προίκα στην πόλη και για το 2021.
“Εύζωνες με ροζ φουστανέλες”
Κάθετα αντίθετος με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό που επέλεξε το Ιδρυμα Ωνάση για την Βασιλίσσης Σοφίας εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος, επικεφαλής του Συνδυασμού « Η Αθήνα είσαι εσύ».
Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε πως δεν είναι τυχαία η κατακραυγή του κόσμου στη συγκεκριμένη παρέμβαση στη Βασιλίσσης Σοφίας και είπε με αιχμηρό τρόπο: «Είναι σαν να βγάλεις αύριο τους εύζωνες με ροζ φουστανέλες»!
«Χαλάσαμε κάτι που ήταν καλό, αν είναι ένα μέρος που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ως ωραίος χριστουγεννιάτικος στολισμός αυτή ήταν η Βασιλίσσης Σοφίας. Δεν έχω αντίρρηση να δούμε τα πράγματα πιο προοδευτικά, είμαι ο τελευταίος που πιστεύει ότι πρέπει να μείνουμε μόνο στις παραδοσιακές μορφές τέχνης και στολισμού μιας πόλης, αλλά όταν υπάρχει μια τέτοια κατακραυγή καλά θα κάνουν όλοι οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε αυτή την απόφαση να ακούσουν τι λέει ο κόσμος. Δεν τα λέει ο κόσμος τυχαία. Δεν μπορείς σε μια κοινωνία- που έχει τρανταχτεί όλα αυτά τα χρόνια και θέλει να δει να επέρχεται μια κανονικότητα- να πηγαίνεις να κάνεις μια καλλιτεχνική παρέμβαση σε ένα πράγμα που είχε και που ήταν καλό. Είναι σαν να βγάλεις αύριο τους εύζωνες με ροζ φουστανέλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.
Αιχμές Γερουλάνου για Ιδρυμα Ωνάση και δήμο
Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος άφησε αιχμές τόσο για τον δήμο Αθηναίων, όσο και για το ίδρυμα Ωνάση, για τον στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει το όλο θέμα με ένα απόμακρο τρόπο από την κοινωνία.
«Είναι απόμακρος ο τρόπος αντιμετώπισης του ιδρύματος Ωνάση στις συγκεκριμένες αντιδράσεις και την κατακραυγή. Ο κόσμος θέλει ορισμένες σταθερές, πείτε το συντηρητικό, πείτε το όπως θέλετε, όμως η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα που λειτουργούν σωστά θέλουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά. Αν είναι να κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που τα πράγματα λειτουργούν καλά, δείχνει πόσο δεν καταλαβαίνουμε τα πράγματα που δεν λειτουργούν καλά», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
«Γιατί δεν πάμε στις γειτονιές που δεν στολίζονται, σε όλους εκείνους που λένε πως μόνο το Σύνταγμα στολίζεται. Ας πάμε στον Κολωνό, στα Σεπόλια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, που δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικη αγορά και φεύγει όλος ο κόσμος. Γιατί δεν πάμε εκεί και να κάνουμε εκεί δοκιμές προοδευτικού τρόπου στολισμού; Αν είναι επιτυχημένο θα τραβήξει κόσμο να πάει εκεί να το δει», συμπλήρωσε ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενος στον στολισμό της Αθήνας για τα Χριστούγεννα 2019.
Η απάντηση Μπακογιάννη
Ο Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τους Αθηναίους να περιμένουν πρώτα να δουν ολοκληρωμένο τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας, μετά τα σχόλια που ακούστηκαν.
«Εχω ακούσει πάρα πολλά, έχω διαβάσει πάρα πολλά… για “666” για “έργο του διαβόλου”, για θρησκευτική ουδετερότητα. Αλλά έχω γίνει αποδέκτης και πολλών γνήσιων αυθεντικών παραπόνων», είπε ο κ. Μπακογιάννης για τον στολισμό στη συγκεκριμένη λεωφόρο για τα Χριστούγεννα 2019.
«Το Ιδρυμα Ωνάση μας έκανε μια τολμηρή πρόταση, που δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα τη δείτε, ελπίζω όταν γίνει αυτό να αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια», δήλωσε ακόμη ο δήμαρχος Αθηναίων για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στη Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς οι δοκιμές συνεχίζονται. «Θέλουμε να συνδυάσουμε το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Να ακούγονται όλες οι απόψεις της πόλης», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Τέλος, αναφέρθηκε στο κάλεσμα του δήμου σε εταιρείες και ιδρύματα, που «υιοθέτησαν» δρόμους και πλατείες, αναλαμβάνοντας τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. «Ο δήμος πήρε τελευταία φορά χριστουγεννιάτικα φωτάκια το 2002-2003, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας να είναι υποφωτισμένο και πολύ μεγάλα κομμάτια της πόλης να μένουν σκοτεινά, ξεχασμένα. Απευθυνθήκαμε σε εταιρείες και ιδρύματα, είπαμε “βάλτε πλάτη” για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο οικονομικά. Αυτό μας επέτρεψε για πρώτη φορά να φωτίσουμε δεκάδες δρόμους και πλατείες σε όλη την Αθήνα», είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μαθήματα …τέχνης και πολιτισμού από το Ϊδρυμα Ωνάση
Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, μιλώντας στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ανέφερε ότι η ομάδα του Iδρύματος Ωνάση που ήταν υπεύθυνη για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, από κοινού με το Δήμο της Αθήνας, συμφώνησαν στο συγκεκριμένο τρόπο στολισμού της Βασιλίσσης Σοφίας.
«Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ιδιοκτήτη κρατική περιουσία, είναι δημόσιος χώρος, είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές. Η ομάδα ήταν κοινή, εμείς και ο Δήμος της Αθήνας. Αρα λοιπόν, κανένας δεν έκανε ό,τι ήθελε στον δημόσιο χώρο. Η πρόταση ήταν δική μας, αλλά όλα αυτά συναποφασίστηκαν. Φυσικά είχαμε το ΟΚ του Δήμου. Αλίμονο αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει στο δημόσιο χώρο», είπε.
«Παίρνουμε θετικά μηνύματα για τον φωτισμό»
Η κ. Παναγιωτάκου ανέφερε ότι από τις νεότερες γενιές τα μηνύματα είναι πολύ θετικά για τον συγκεκριμένο χριστουγεννιάτικο φωτισμό, αναφέρθηκε στα θετικά σχόλια που έκανε η Ελευθερία Ντεκώ, αλλά και το γεγονός ότι τον στολισμό επιμελήθηκε ο Γιώργος Τέλλος, ο οποίος έχει αναλάβει τον φωτισμό σε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ήταν ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον αποκλειστικό σχεδιασμό φωτισμών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
«Είναι πάρα πολλά τα θετικά μηνύματα που καταγράφουμε εμείς, κυρίως από τις νεότερες γενιές αλλά και από το κοινό της Στέγης, που είναι πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Οι νεότερες γενιές έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη. Η Ελευθερία Ντεκώ, η εθνική μας φωτίστρια, είπε μπράβο που επιτέλους τολμήσαμε να λειτουργήσουμε με ένα πνεύμα καινοτομίας και στο θέμα του φωτισμού. Αναφέρομαι στην Ελευθερία Ντεκώ, επειδή είναι και ειδικός και ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και τα πιο σπουδαία κτίρια της Αθήνας όσον αφορά το φωτισμό. Τον φωτισμό τον έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Τέλλος, εκπληκτικός φωτιστής, που έχει κάνει αριστουργήματα στον χώρο του φωτισμού και στο θέατρο και στον δημόσιο χώρο».
«Στην Ευρώπη ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός δεν είναι πια αγγελάκια και αστεράκια»
Η διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση ανέφερε ακόμη ότι ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει χιλιάδες σενάρια τα οποία μπορούν να εξελιχθούν και ότι στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης οι χριστουγεννιάτικοι φωτισμοί πλέον δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια.
«Είναι ένας φωτισμός που έχει μέσα του χιλιάδες σενάρια που μπορούμε να κάνουμε ως προς τα χρώματα και ως προς το πως αναβοσβήνουν αυτά. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια.
Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο. Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης».
«Υπάρχει μανία με οτιδήποτε παλιό»
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σε λίγες μέρες το Ιδρυμα Ωνάση θα ολοκληρώσει την διακόσμηση και με φωτογραφίες σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων που θα βρίσκονται στις στάσεις λεωφορείων
«Σε ορισμένες μέρες θα δείτε και σε στάσεις λεωφορείων φωτογραφίες από σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους που εκφράζουν τη χαρά της ζωής.
Η χαρά της ζωής δεν είναι μόνο μια οικογένεια μαζεμένη γύρω από μία βασιλόπιτα. Εμείς δεν εκφράζουμε έτσι την αισθητική προσέγγιση της χαράς της ζωής, έχουμε μία σύγχρονη προσέγγιση και πιστεύουμε ότι μπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να νιώθει ωραία.
Υπάρχει μια μανία με ότι παλιό, το οποίο ξαφνικά εξωραΐζεται σαρωτικά με τη λογική πως οτιδήποτε παλιό, οτιδήποτε οικείο είναι καλό.
Η νοσταλγία λειτουργεί με ένα τρόπο κατευναστικό και παρηγορητικό, νοσταλγούμε και χρόνια που λέγαμε τι ωραίες ήταν οι Πρωτοχρονιές στην Μεγάλη Βρετανία λες και όλοι έκαναν πρωτοχρονιά στην μεγάλη Βρετανία, ή νοσταλγούμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του 50 και λέμε τι ωραία ήταν τότε τα Χριστούγεννα όμως ξεχασμένε ότι ήταν μια εποχή που πολύς κόσμος δεν είχε να φάει», τόνισε.
«Εμείς προτείνουμε μία σύγχρονη αισθητική και πραγματικά προτιμάμε να ξυπνάμε και μια συζήτηση για το τι είναι ωραίο και το πως λειτουργεί στον δημόσιο χώρο, τι σημαίνει φωτισμός και τι σημαίνει Χριστούγεννα στο κάτω κάτω. Ας προσπαθήσουμε μόνοι μας να δούμε αν λειτουργεί πάνω μας αυτός ο φωτισμός αν μας αρέσει ή όχι. Όχι επειδή κάποιος μας είπε ότι είναι έτσι ή αλλιώς . Και ας δεχτούμε και ότι είναι κάτι διαφορετικό και ας του δώσουμε χρόνο για να δούμε τι είναι», κατέληξε η κ. Παναγιωτάκου.
Πηγή: iefimerida.gr