Σήμερα αναμένεται η κατάθεση του πρώην εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή. Ο κ. Αγγελής είναι ο εισαγγελέας που αρκετές φορές έχει προκαλέσει αναταραχή με τις κατά καιρούς αναφορές για συναδέλφους του (π.χ. Ελένη Ράικου, Ι. Ντογιάκο κ.λπ.) προς τους ανωτέρους του αλλά και με μια σειρά από αντιφατικές κινήσεις, ειδικά στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis.
Συγκεκριμένα, όταν ήταν ο ίδιος εποπτεύων εισαγγελέας της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει επίσημα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές στη συνάντηση της Βιέννης, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη και των συνεργατών της εισαγγελέων αφαίρεσε από το γραφείο της στοιχεία και έγγραφα που αφορούν την υπόθεση, τα οποία και δεν επέστρεψε στο σύνολό τους.
Πριν ο κ. Αγγελής παραιτηθεί καταθέτοντας τις αναφορές του, οι οποίες αργότερα είδαν και το φως της δημοσιότητας, είχε με αιτιολογημένο σκεπτικό αρχειοθετήσει τις μηνύσεις των πολιτικών (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου).
Τον Μάιο του 2018 ο κ. Αγγελής απέρριψε ως τελείως αβάσιμες τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπoυλου εναντίον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis, γράφοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε η απειροελάχιστη ένδειξη ενοχής» που να δικαιολογεί τις καταγγελίες περί «πολιτικο-δικαστικής σκευωρίας» («Scripta manent, κύριε Αγγελή», «Εφ.Συν.» 13.11.2019).
Στο αιτιολογημένο σκεπτικό του εξηγούσε μεταξύ άλλων τη νομική διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχει πιθανότητα τέλεσης αξιόποινης πράξης ή απλών ενδείξεων ενοχής του μηνυομένου (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση) ως δράστη και βεβαίωνε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξετάστηκαν νόμιμα χωρίς καμία παρατυπία από τους εισαγγελείς Διαφθοράς που διαβίβασαν στη συνέχεια τις δικογραφίες στη Βουλή.
«Κατά συνέπεια, οι καταγγελλόμενοι εισαγγελικοί λειτουργοί ενήργησαν νομοτύπως, νομίμως και εντός του πλαισίου των υπηρεσιακών των καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ουδεμία δε κατάχρηση εξουσίας ή οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα διέπραξαν, κατά τη διερεύνηση της “υπόθεσης Novartis”. Κατά συνέπεια, οι υπό κρίση μηνύσεις – αναφορές – εγκλήσεις κατά των Εισαγγελικών λειτουργών Ελένης Τουλουπάκη, Αντεισαγγελέως Εφετών, Χρήστου Ντζούρα, Εισαγγελέως Πρωτοδικών, και Στυλιανού ΜΑΝΩΛΗ, Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, πρέπει να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμες, κατ’ άρθρο 29 παρ. 4 και 47 ΚΠΔ. και να τεθεί η κρινομένη υπόθεση, ως προς αυτούς στο Αρχείο».
Μετά την ομοβροντία πολιτικών (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και φιλικών τους ΜΜΕ για τη μη ύπαρξη σκανδάλου αλλά κατασκευή μιας σκευωρίας, ο κ. Αγγελής ζήτησε την ανάσυρση των μηνύσεων που είχε ο ίδιος αρχειοθετήσει. Ολα αυτά, δε, συμβαίνουν μετά τις ευρωεκλογές και λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Αγγελής επικαλείται νέα στοιχεία που προέκυψαν και τα οποία επέβαλαν την ανάσυρση.
Σύμφωνα με τον νόμο, ανάσυρση μπορεί να γίνει μόνον όταν προκύψουν νέα στοιχεία για μια υπόθεση. Αντίθετα όμως –όπως αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– για την ανάσυρση των μηνύσεων των τριών πολιτικών «τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τον Ι. Αγγελή ήταν στοιχεία που γνώριζε απολύτως ο ίδιος ήδη από τότε που ήταν εποπτεύων εισαγγελέας».
Συγκεκριμένα: «Τα ανωτέρω φερόμενα ως νέα στοιχεία που δικαιολογούν την ανάσυρση ο κ. Ιωάννης Αγγελής γνώριζε και κατείχε (και ακόμα κατέχει) εδώ και πολλούς μήνες, παρόλα αυτά έρχεται όψιμα στις 19-6-2019 να ζητήσει βάσει αυτών την ανάσυρση της αρχειοθέτησης που είχε κάνει στις 4-5-2018». Παρ’ όλα αυτά, οι μηνύσεις ανασύρθηκαν, ενώ σήμερα αναμένεται να κρεμαστούν και πάλι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. –αυτή τη φορά– από τα χείλη του Ι. Αγγελή.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr