Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι αφενός να καταστεί άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και αφετέρου να εξασφαλίσει την στήριξη, σε πολιτικό επίπεδο, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην επικείμενη (Πέμπτη και Παρασκευή) Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξηγώντας τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα απέναντι σε μια συμφωνία που παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Εν τω μεταξύ, η χθεσινή δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», δίνει μία νότα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά. Στήριξη για τις ελληνικές θέσεις φαίνεται πως υπάρχει και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, χθες Τρίτη, για την προετοιμασία του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου 2020, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στον Πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Excellent meeting with @PrimeMinisterGR to discuss his Jan. 7 trip to meet with @POTUS, a clear signal of Greece’s growing importance in Washington as a pillar of stability in this critical and complicated region and our commitment to supporting Greece’s full economic recovery. pic.twitter.com/9QwF74mP38
— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) December 10, 2019