‘Αμεση ή έμμεση εμπλοκή με την συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά με την προεδρική εκλογή φαίνεται πως έχει η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη με άρθρο του στην εφημερίδα “τα Νέα”, με το οποίο υπενθυμίζει την (δική του) επιτυχία με τη Συμφωνία του Ελσίνκι και επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για την μη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Αναφέρει, μάλιστα, πως «το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας».
Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός διευκρίνισε, μετά από αρκετές ώρες και τον θόρυβο που προκάλεσε η παρέμβασή του, ότι δεν συμμερίζεται τον τίτλο της εφημερίδας “Για όλα φταίει ο Καραμανλής”, στην “γραμμή” Σημίτη κινήθηκε με την ομιλία της στην Κ.Ε του ΚΙΝ.ΑΛ και η Φώφη Γεννηματά.
Άσκησε, μάλιστα, έντονη κριτική στη Ν.Δ για την πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε υπάρξει κάποια ανακοίνωση ή έστω διαρροή από τη Ν.Δ και το Μέγαρο Μαξίμου που να αντιδρά στην επίθεση Σημίτη στον Καραμανλή, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από καραμανλικούς κύκλους.
Από την Παναγή Κυριακού (πολιτικό γραφείο Καραμανλή) , πάντως, δεν εκδηλώθηκε καμία αντίδραση για το άρθρο Σημίτη και, όπως ελέχθη από συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού δεν αξιολογήθηκε ως σημαντικό αλλά ως εκδήλωση αμηχανίας.
Πως όλα αυτά, τώρα, εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την προεδρική εκλογή;
Κατ’ αρχάς, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και το γεγονός ότι, όπως προβλέπουν και στην κυβέρνηση, η επόμενη διετία θα φέρει στην προμετωπίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μείζονα ζητήματα όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (με σκόπελο το συνυποσχετικό) αλλά και τις παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση, φαίνεται πως οδηγούν εκ των πραγμάτων στην ανάγκη ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πολιτικό πρόσωπο, υψηλού κύρους, με γνώση των εθνικών θεμάτων (και νομικά και πολιτικά) και ικανό να αποτελέσει την κοινή συνισταμένη της κοινωνίας.
Η παρέμβαση Σημίτη γίνεται λίγες μόνο ημέρες μετά την δημοσίευση των Τάσεων της MRB όπου υπάρχει ερώτημα σχετικά με τα πρόσωπα που προκρίνονται από τους πολίτες για το ύπατο αξίωμα.
Στην μέτρηση, το 45% των πολιτών δηλώνουν πως επιθυμούν την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, ωστόσο έχει ενδιαφέρον τι απαντούν στην ερώτηση ποιος θα ήθελαν ως υποψήφιο εάν δεν δοθεί δεύτερη θητεία στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 26% της θετικής ψήφου, μακράν όλων των άλλων, και με τον Κώστα Σημίτη να συγκεντρώνει ένα ισχνό 2,4%.
Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί πως τις προηγούμενες ημέρες με παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά είχε δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ των υποψηφιοτήτων των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου.
Η δημοσκόπηση “έκαψε” επί της ουσίας οιαδήποτε τέτοια προοπτική και αυτό, όπως λέγεται σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, προκάλεσε αρνητικά σχόλια στο ΚΙΝ.ΑΛ και στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.
Βεβαίως, προκύπτει αναμφίβολα το ερώτημα “γιατί τα “Νέα” επιλέγουν να κάνουν πρώτο θέμα και μάλιστα με ευθέως επιθετικό προς τον Κ.Καραμανλή τίτλο” το άρθρο του Κώστα Σημίτη.
Κάποιοι συνδέουν, μάλλον υπερβολικά, τον τίτλο της εφημερίδας με τις ψυχρές σχέσεις της ιδιοκτησίας με τον Κ. Καραμανλή επειδή του αποδίδεται, πάλι υπερβολικά, στενή σχέση με τον Ιβάν Σαββίδη. Αλλά αυτά είναι πιθανότατα θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας.
Από την άλλη, έμπειροι παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων επισημαίνουν πως μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός πως σε αυτή την επίθεση Σημίτη στον Καραμανλή δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση της Ν.Δ, με εξαίρεση τον “καραμανλογενή” (λόγω της θητείας του ως εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ επί υπουργίας Μολυβιάτη) Γιώργου Κουμουτσάκου που χαρακτήρισε άκαιρα και άδικα όσα αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στο άρθρο του αν και εξήρε το ευρωπαϊκό προφίλ και την προσφορά του.
Όπως και να χει, οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της υποψηφιότητας για την ΠτΔ από την πλευρά του πρωθυπουργού.
Με μια μερίδα αναλυτών, αρθρογράφων και μέσων ενημέρωσης να προβάλλουν επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή ακόμα και της συνεκμετάλλευσης των φυσικών κοιτασμάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο, είναι προφανές πως αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί και να χαράξει στρατηγική.
Όλα θα κριθούν, λένε οι γνωρίζοντες, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου θα εκφραστεί η αμερικανική βούληση σχετικά με όλα τα παραπάνω. Εκεί θα κριθεί, δηλαδή, εάν η ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια παραμένει ακλόνητη ή εάν μας ζητηθεί να συγκλίνουμε με την Τουρκία επειδή κρίνεται ενδεχομένως πως πρέπει να ενισχυθεί η τουρκική γεωπολιτική παράμετρος στην ευρύτερη περιοχή.
Οποιαδήποτε, όμως, συζήτηση μελλοντικά για την Χάγη(ήδη τέτοια μυνήματα έχουν φθάσει από τις Βρυξέλλες) , την πιθανή αλλαγή στρατηγικής της χώρας στα ελληνοτουρκικά, το ενεργειακό ζήτημα, ή ακόμα και η μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα να πιεσθούμε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, συνδέονται με την προεδρική εκλογή καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε στο Προεδρικό Μέγαρο μια προσωπικότητα με αντίθετη στάση και σαφή θέση σε όλα τα παραπάνω. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει επιχειρηματολογήσει επανειλλημένα και νομικά και πολιτικά κατά της προσφυγής στη Χάγη για οτιδήποτε άλλο πλην του μοναδικού αναγνωρισμένου από την Ελλάδα διμερούς ζητήματος, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας, και θα αντιδρούσε δημοσίως σε παραπομπή (με συνυποσχετικό) οιουδήποτε άλλου θέματος, όπως των “γκρίζων ζωνών”, της ΑΟΖ, θεμάτων που άπτονται της Συνθήκης της Λωζάνης κ.ά.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε φυσικά ο Κώστας Καραμανλής ή ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσαν να ήταν πρόσωπα που όντες στο Προεδρικό Μέγαρο θα αποδέχονταν τέτοιες στρατηγικές επιλογές.
Υπό μια έννοια, όπως έλεγε κορυφαίος πολιτικός παράγοντας της Ν.Δ στο anatropinews.gr, η επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα υποδηλώσει σε μεγάλο βαθμό και την στρατηγική κατεύθυνση στα εθνικά θέματα.
Είναι προφανές, πάντως, πως για τους δικούς τους λόγους στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησαν να αντιδράσουν στο άρθρο Σημίτη, δημιουργώντας την αίσθηση πως δεν καλύπτεται πολιτικά ούτε προσωπικά ο Κώστας Καραμανλής, ούτε η διακυβέρνηση της Ν.Δ από το 2004 έως το 2009.
Σημείωση: Οι γραμμές αυτές αποτυπώνουν το κλίμα μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου. Μέχρι τότε δεν είχε εκδηλωθεί ακόμα καμία αντίδραση εκ μέρους της Ν.Δ.