Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, περιλαμβάνει το κλείσιμο 14 λιγνιτικών μονάδων, καθώς και αποχώρηση για έναν στους τρεις εργαζόμενους.
Πρόκειται για το περιβόητο business plan (επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο) που επικαιροποίησε η εξειδικευμένη εταιρεία McKinsey, προσαρμόζοντας ουσιαστικά το προηγούμενο επί θητείας Μανόλη Παναγιωτάκη στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της νέας διοίκησης για την οικονομική επανάκαμψη της επιχείρησης και την επιστροφή της σταδιακά σε ρυθμούς κερδοφορίας.
Η ΔΕΗ, που έφτασε στα όρια της κατάρρευσης με τον ορκωτό λογιστή της να κρούει πέρυσι τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά της, καθώς το ταμειακό της έλλειμμα άγγιξε το 1 δισ. ευρώ, καλείται μέσα από το πενταετές επιχειρησιακό πλάνο αφενός να καλύψει αυτή τη μαύρη τρύπα και αφετέρου να αναζητήσει ισχυρές και διαφορετικές πηγές εσόδων και κερδοφορίας. Πέρα δηλαδή από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον, θα πρέπει να περιορίσει δραστικά τα λειτουργικά και μισθολογικά της κόστη. Ετσι, δύο από τις βασικότερες παρεμβάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα νωρίτερα – το 2023 αντί για το 2028, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -, αλλά και η σταδιακή μείωση του προσωπικού κατά περίπου 4.000 – 5.000 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι συνολικά ο όμιλος της ΔΕΗ (μητρική εταιρεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες) απασχολεί 16.747 εργαζομένους.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
Απολιγνιτοποίηση: απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Όπως τόνισε ο κ. Στάσσης η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη συντελεσθεί σε όρους παραγωγής ενέργειας καθώς οι μονάδες υπολειτουργούν επειδή δεν είναι ανταγωνιστικές. Η Πτολεμαίδα 5 που είναι υπό κατασκευή θα τεθεί μεν σε λειτουργία το 2022 αλλά το αργότερο ως το 2028 θα συνεχίσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου (φυσικό αέριο, βιομάζα, σκουπίδια ή συνδυασμό τους). Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθούν παράλληλα οι ανάγκες για τηλεθέρμανση ενώ σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες, αν και ζημιογόνες, παραμένουν σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να διασφαλισθεί ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Εργαζόμενοι: από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 προβλέπεται να μειωθούν σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση ενώ για το υπόλοιπο 40% αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κλπ.) θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ
Ανανεώσιμες πηγές: η ΔΕΗ στοχεύει σε πάνω από 1 γιγαβάτ ανανεώσιμων ενώ έχει χαρτοφυλάκιο έργων (υπό αδειοδότηση) άνω των 6 γιγαβάτ. Η ανάπτυξη θα γίνει τόσο αυτόνομα, όσο και σε συνεργασία με άλλες ενεργειακές εταιρίες. «Η ΔΕΗ , τόνισε ο κ. Στάσσης, έχασε το τρένο των ανανεώσιμων πηγών και αγωνίζεται τώρα να το προλάβει. Δεν θέλω να συμβεί το ίδιο με την ηλεκτροκίνηση».
Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας καθώς η ΔΕΗ εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Η λειτουργική κερδοφορία από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 – 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020. «Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη όσον αφορά το χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε κίνδυνος ακόμη και να να μη βρίσκει δανεισμό.
Η ψηφιοποίηση των δικτύων περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη ΔΕΗ.