Το επόμενο τριήμερο κορυφώνεται η “μάχη” του προϋπολογισμού στη Βουλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν ειδικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να υπάρχει ο απόλυτος συντονισμός και να αναδειχθούν όλα τα “φάλτσα” της κυβέρνησης. Επικοινωνιακά η μεγάλη σύγκρουση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ λίγο πριν την ψηφοφορία που θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Στο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να δείξουν την απόλυτη συνέπεια του κυβερνητικού έργου με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Τονίζουν πως είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις τοποθετήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αφήνεται να εννοηθεί πως θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους.
Οι στόχοι στο οικονομικό επιτελείο είναι τρεις: Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού και αξιοποίηση των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο πρωταρχικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδείξει πως το Μαξίμου απολαμβάνει τους κόπους της τετραετής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ειδικά της πολιτικής που ακολουθήθηκε μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός είναι γεμάτος από αστοχίες και αυθαίρετες ερμηνείες.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναδείξουν πως η μεσαία τάξη θα δει σύντομα ότι η ΝΔ “έκλεψε” την ψήφο της με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Θα υποστηρίξουν στην Ολομέλεια ότι τα κίνητρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας, ενώ και η ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων ήταν τελικά μια ουτοπία.
Την ίδια στιγμή τα 3,7 εκατομμύρια δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος περιορίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση σε 953.000, με το ποσό που τους αντιστοιχεί να συρρικνώνεται από τα 780 εκατομμύρια ευρώ στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, σχεδόν το 80% του οφέλους από τη μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% θα καρπωθούν περίπου 6.000 επιχειρήσεις που αναλογεί μόνο στο 2,5% αυτών.