Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριτίν Λαγκάρντ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και τέταρτο το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Φρανκφούρτη, με αφορμή το δείπνο προς τιμήν του Μπενουά Κερέ που αποχωρεί από το ΔΣ της ΕΚΤ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο προϋπολογισμός του 2020, η προοπτική μείωσης από τον επόμενο χρόνο του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει προσκληθεί στο δείπνο, καθώς διατηρεί προσωπική σχέση με τον κ. Κερέ, ενώ τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Γιώργος Ζαβός.
Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στην παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ, καθώς η ίδια από την προηγούμενη θέση της ως γενική διευθύντρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπήρξε υπέρμαχος της χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, συστήνοντας πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που προβλέπεται σήμερα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις στην Ελλάδα από την προηγούμενη θητεία της στο ΔΝΤ και είναι εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει τόσο στη δημοσιονομική της θέση, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός προϊδέασε για τα θέματα που θα θέσει στην επικεφαλής της ΕΚΤ με την τοποθέτηση την οποία έκανε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης στους συνδαιτυμόνες του, στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεφύγει το συντομότερο δυνατόν από αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ανέβει επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομίας και να καταφέρει, έτσι, να αποκτήσει πρόσβαση στο «φθηνό χρήμα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες –και το ίδιο προτίθεται να κάνει σήμερα στη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ- το ζήτημα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που της επιβλήθηκε.
Πεποίθηση του πρωθυπουργού αποτελεί ότι οι προβλέψεις αυτές «έχουν ουσιαστικά ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις» και «το έδαφος είναι απολύτως ώριμο» για να τεθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προϋπολογισμό του 2021 «με έμπρακτα αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες».
Η Ελλάδα δανείζεται πλέον από τις αγορές με πολύ χαμηλά επιτόκια, επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση. Και όπως σημειώνουν στελέχη της το χαμηλό κόστος δανεισμού ουσιαστικά αναιρεί τις υποθέσεις βάσει των οποίων έγιναν οι υπολογισμοί για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους εταίρους, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τόσο υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι.
ΠΗΓΗ: newpost.gr