Πολλαπλά μηνύματα, στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και της συζήτησης που άνοιξε σχετικά με την πιθανότητα μιας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.
Οι προσεκτικοί παρατηρητές της συναινετικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (που έτυχε της πλήρους αποδοχής του πρωθυπουργού) σημείωσαν, μεταξύ άλλων, ότι ουσιαστικά υιοθέτησε την πολιτική του Κώστα Σημίτη στο Ελσίνκι και της στρατηγικής που ακολουθήθηκε έκτοτε, κάτι που είναι σημαντικό μετά τη δημοσίευση του άρθρου του πρώην πρωθυπουργού στα “Νέα” και της αντιπαράθεσης που προκάλεσε ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (παρέμβαση Πολάκη- αντίδραση “Σημιτογενών”).
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την παρέμβαση των Αντώνη ΛΙάκου, Νίκου Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου έναντι όσων ανάρτησε στο facebook ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και προσδιόρισε καθαρά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις εξελίξεις που πιθανότατα θα ακολουθήσουν.
Όπως έλεγαν πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μήνυμά του ήταν σαφές:
Χαρακτήρισε σωστή την πολιτική του Ελσίνκι.
“Σε αυτό το πνεύμα πρωτοστατήσαμε το 2015-2016 στην οικοδόμηση ευρωτουρκικής σχέσης με σκοπό διαχείριση προσφυγικού, επίλυση Κυπριακού, προώθηση διερευνητικών και διαλόγου ΜΟΕ”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια ανάλυση όσων επιδιώκει αυτή την εποχή η Τουρκία.
“Αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια. Ιστορικό λάθος της γενιάς μας να αποφασίσουμε ότι αφού αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια, δεν πρέπει να υπάρχει και η Ελλάδα του διαλόγου, των αξιών και του διεθνούς δικαίου. Να επαναπροωθούμε πρόσφυγες στη θάλασσα, να διαρρέουμε άκρως απόρρητους όρους εμπλοκής του Πολεμικού Ναυτικού, να τερματίζουμε στην πράξη τον διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα του 2020 να μείνει σταθερή στην ευρωπαική πυξίδα του 1999 και όχι να ακολουθήσει την Τουρκία στον κατήφορο του 20ου αιώνα. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός, ο φίλος τουρκικός λαός και οι δημοκρατικές δυνάμεις στις δύο ακτές του Αιγαίου”
Και προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις:
Πρώτον, αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα στηρίξουμε, όπως κάναμε με F16 οποιαδήποτε στοχευμένη και καθαρή προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανές να εγγυηθούν και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουν την παραμικρή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δεύτερον, ενεργητική διπλωματία που για μια ακόμη φορά ενσωματώνει συμφέροντά μας σε ευρωτουρκικό πλαίσιο. Όπως λειτουργήσαμε με το Ελσίνκι και το προσφυγικό, πρέπει σήμερα να λειτουργήσουμε με τις κυρώσεις. Βέτο αν χρειαστεί για την επέκταση των ευρωπαικών κυρώσεων. Αντιφατικές δηλώσεις για ΜΟΕ και κυρώσεις κάνουν κακό. Χρειάζεται σαφές μήνυμα Τραμπ ότι ο EastMed πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ότι το σχήμα 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ θα επανασυγκληθεί, αλλιώς να μην προχωρήσει συμφωνία για αμερικανικές βάσεις.
Τρίτον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές τις οποίες απέρριπτε ο Πρόεδρος Ερντογάν από το 2016. Χάγη αν αποτύχουν διερευνητικές.
Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το περίγραμμα των κινήσεων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με συνδυασμό της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και της ακόμα πιο πιεστικής πολιτικής έναντι των Ευρωπαίων ώστε να υιοθετήσουν και εφαρμόσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ακόμα και με απειλή βέτο, όπως είπε, σε κεντρικές αποφάσεις της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της προετοιμασίας για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας (η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει παγίως η Ελλάδα) στην Χάγη, γνωρίζοντας, βεβαίως, πως η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει λάβει μηνύματα από Ευρωπαίους ηγέτες και τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε θα διασφαλίσει μια τέτοια πορεία και θα στηρίξει την Ελλάδα σε ένα σχετικό αίτημα. Γι αυτό και πριν μερικές ημέρες ο Δημητρης Παπαδημούλης, ο οποίος γνωρίζει το κλίμα στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για “εθνικό σχέδιο με στόχο την προσφυγή στη Χάγη” και ζήτησε συνάντηση Μητσοτάκη- Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “η πόρτα του είναι ανοιχτή” αλλά διατήρησε την ευχαίρεια να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί μετά την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Εκεί θα κριθεί η αμερικανική στάση στα ελληνοτουρκικά και σε μείζονα θέματα, όπως εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την κατασκευή του EastMed στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Μια πολιτική που “δούλεψε” πολύ ο Αλέξης Τσίπρας (με τον Νίκο Κοτζιά) και κατόρθωσε σημαντικά γεωπολιτικά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικά τα σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό:
Τα τελευταία 20 χρόνια, ορθώς, η χώρα μας βασίστηκε σε μια διττή
προσέγγιση διαλόγου και πίεσης στην Τουρκία, για να προστατέψει τα
κυριαρχικά της δικαιώματα από την τουρκική επιθετικότητα και να
οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη γείτονα.
Ορθώς, πρωτοστατήσαμε ως χώρα στο ξεκλείδωμα της ενταξιακής πορείας της
Τουρκίας την περίοδο 1999-2004, στηρίζοντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις
στη γειτονική χώρα.
Και αξιοποιώντας το πλαίσιο του Ελσίνκι για να προχωρήσουν οι
διερευνητικές για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με την προοπτική
προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σε αυτό το πνεύμα, την περίοδο 2015-2016, με εφαλτήριο το προσφυγικό,
επιχειρήσαμε και μπορέσαμε να πρωτοστατήσουμε εκ νέου στην οικοδόμηση
μιας νέας φάσης στρατηγικής συνεργασίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Μιας φάσης που οδήγησε στη δύσκολη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που εξασφάλισε τη
ραγδαία μείωση ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο.
Μιας φάσης που επέτρεψε να φτάσουμε πιο κοντά από ποτέ σε δίκαιη και
βιώσιμη λύση για το Κυπριακό και στην κατοχύρωση εν τέλει του πλαισίου
Γκουτιέρες.
Μιας φάσης που επέτρεψε τη διεξαγωγή νέων γύρων διερευνητικών, αλλά,
κυρίως, ουσιαστικών συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.