Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεγαλώνοντας το εύρος των διεκδικήσεων της Τουρκίας από το Αιγαίο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ομιλία του σε τελετή καθέλκυσης του πρώτου νέου τύπου υποβρυχίου της Τουρκίας Piri Reis στα ναυπηγεία του Gölcük, o Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να θέσει πολλά ζητήματα που αφορούν την πολιτική της Αγκυρας.
«Oσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», ανέφερε ο Ερντογάν. Τα τελευταία χρόνια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε αναφορές στο ζήτημα γκρίζων ζωνών μόνο με απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεταν Τούρκοι βουλευτές. Είναι από τις σπάνιες φορές που με τον πιο επίσημο τρόπο ο Ερντογάν θέτει και πάλι το ζήτημα των αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Κι εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο», υποστήριξε στην ομιλία του.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πολιτικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε πως «οι συμφωνίες που έχει κάνει η χώρα μας με τη Λιβύη και με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, με τις συμβάσεις του ΟΗΕ και με παραδείγματα από άλλες περιοχές. Φυσικά και δεν θα δεχθούμε ένα καθεστώς που να δίνει μόλις το 1% της αλιείας σε μια Τουρκία που έχει τις μεγαλύτερες ακτές στη Μεσόγειο. Κανένας μην περιμένει από εμάς ως Τουρκία να συναινέσουμε να μην πάρουμε κανένα μερίδιο από τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων», τόνισε ο ίδιος.
Παράλληλα, επιτέθηκε στην Ελλάδα και στις χώρες που συνεργάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Eλλάδα και κάποιες χώρες που την υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό έκαναν προετοιμασίες για να φέρουν την Τουρκία σε κατάσταση να μην μπορεί να βάλει τα πόδια της στη θάλασσα. Ξέρουμε πως γειτονικές αραβικές χώρες στη Μεσόγειο όπως και το Ισραήλ κάνουν τις ίδιες προσπάθειες. Εμείς δεν έχουμε στόχο να καταπατήσουμε το δικαίωμα κανενός ούτε να προκαλέσουμε ένταση. Και μόλις έφτασε το μαχαίρι στο λαιμό, σταματήσαμε να σιωπούμε. Ομως δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε αυτή τη διστακτική και σιωπηλή πολιτικής μας».
Ο Ερντογάν επανέλαβε πως θα τηρήσει τη συμφωνία με τη Λιβύη και θα αυξήσει την υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Αλ Σάρατς.
«Aν σταματήσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε με τη Λιβύη και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όχι μόνο δεν θα έχουμε οικονομική δραστηριότητα αλλά δεν θα μας αφήσουν ακτή για να κολυμπήσουμε και παραλία για να ψαρεύουμε. Οι απέναντί μας δεν ενδιαφέρονται για δίκαιο, ηθική, δικαιοσύνη, ελεημοσύνη. Εχουν τέτοιο μίσος για την Τουρκία και τον τουρκικό λαό σε βαθμό που όχι μόνο θα μας εκδιώξουν από την Ανατολία αλλά θα μας ξεριζώσουν από τον κόσμο αυτό».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα στέλνει όπλα στην κυβέρνηση της Τρίπολης: «Το τελευταίο διάστημα υποστηρίξαμε σημαντικά την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης. Αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τη στρατηγική διάσταση αυτής της υποστήριξης. Και θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα στους αιθέρες, στη θάλασσα και στην ξηρά».
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στη σημασία της ναυπήγησης των υποβρυχίων. «Η ένταξη των υποβρυχίων στο στόλο της χώρας μας θα συμβάλει στη δράση, στο κύρος και στη δύναμη αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το Ναυτικό μας θα προστατεύει με μεγαλύτερη ισχύ τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, όπως και αυτά των αδελφών μας στην Κύπρο! Κύριε πρόεδρε, αποκαλύπτεται πόσο σημαντική και ζωτική σημασίας είναι αυτή η δραστηριότητά μας με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στη Λιβύη».
Τα συγκεκριμένα υποβρύχια κλάσης Piri Reis ναυπηγούνται στην Τουρκία με γερμανική τεχνολογία και τεχνογνωσία και είναι αντίστοιχα των υποβρυχίων Τype 214 τα οποία διαθέτει η Ελλάδα.
Ο Ακάρ χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Λιβύη ως «στρατηγικής σημασίας βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας».