Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία ετοιμάζονται να υπογράψουν στις 2 Ιανουαρίου τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές ● Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, συναντήθηκε χθες ο Ν. Δένδιας.
Ενα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας, στην Ιταλία και τις ευρωπαϊκές αγορές, αναμένεται να γίνει στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα υπογράψουν διακρατική συμφωνία για τον East Med, ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την υπογραφή της από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
Η ημερομηνία «κλείδωσε» με τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον East Med αποτελεί μια έμπρακτη απάντηση της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ιταλίας στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ρώμης και του Τελ Αβίβ να στηρίξουν την Αθήνα και τη Λευκωσία. Το έργο στηρίζει σθεναρά και η Ουάσιγκτον η οποία συμμετέχει ως παρατηρητής στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνουν αντανακλαστικά στην προκλητικότητα που έρχεται από την Τουρκία. Και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν και στα έργα που χρειάζεται να κάνουν και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, ενέργειες που είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μπορούν να μπλοκαριστούν με τη βούληση άλλων κρατών» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ηταν μια απάντηση προς την Αγκυρα καθώς, την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, για να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός από την περιοχή ή να γίνει ερευνητική δραστηριότητα για υδρογονάνθρακες θα πρέπει να λάβει την άδεια της Τουρκίας.
Χθες, ο πρόεδρος Ερντογάν, σε ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης δύο υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, προσπάθησε να «γκριζάρει» το Αιγαίο και υποστήριξε ότι «Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους, πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός.
Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων. Τόσο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας μας όσο και της ΑΟΖ μας και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν υπάρχει κανένα βήμα μας ενάντια στις εφαρμογές εγκατάστασης» και σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει σιωπηλή και συγκρατημένη πολιτική.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα και κάποιες χώρες που τη στηρίζουν, εδώ και πολύ καιρό, επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση στην οποία να μην μπορεί να κάνει βήμα στη θάλασσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν η χώρα του εγκαταλείψει τη διαδικασία που ξεκίνησε με τους Τουρκοκυπρίους και τη Λιβύη, «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι» και ισχυρίστηκε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Αγκυρα με τη Λιβύη είναι εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο.
Σχετικά με τη Λιβύη επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης εφόσον χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει, μόλις δύο ημέρες μετά την επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση της στρατιωτικής συμφωνίας με τη Λιβύη, στην οποία προβλέπεται και η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Τρίπολη, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.
Οι προθέσεις της Αγκυρας
Η πρόθεση της Αγκυρας να στηρίξει με στρατιωτικά μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης (κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και σε συνέχεια της έκθεσης εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα σπάει συστηματικά το διεθνές εμπάργκο στη Λιβύη) έχει θορυβήσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν επιθυμούν κατά κανέναν τρόπο τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.
Τις συμμαχίες της χώρας μας στον Αραβικό κόσμο συνέχισε να ενισχύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετά τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, μετέβη χθες στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου πολιορκούν την Τρίπολη και την έδρα της φιλότουρκης κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ (GNA).
Ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τον Χαλίφα Χάφταρ την κατάσταση στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί την Αθήνα.
Στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομολογό του, Σάμεχ Σούκρι. Από το Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι θέσεις του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για τα δύο μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης και, βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Πηγή: efsyn.gr