Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η συμφωνία για τον αγωγό είχε κλείσει, όπως μετέδιδαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης από τις 20 Δεκεμβρίου, με τις επαφές να εξελίσσονται τότε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.
Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο η τουρκο – λιβυκή συμφωνία φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονιζόταν από την πρώτη στιγμή από όλες τις πλευρές.
Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων”.
Όπως ανέφερε το κανάλι Σίγμα της Κύπρου από την πρώτη στιγμή, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες».
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Διπλωματικός πυρετός για τη συμφωνία με Λιβύη
Την ίδια ώρα η Αθήνα επιδιώκει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους, που έχουν για την Τουρκία, οι…παράτολμες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και εν προκειμένω η συμφωνία της με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Η υπό άκρα μυστικότητα μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντήσει τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά και οι μετέπειτα συναντήσεις του με τους ομολόγους του, Σαμέχ Σούκρι και Νίκο Χριστοδουλίδη, σε Κάιρο και Λευκωσία είναι σαφές πως αποσκοπούν να σφίξουν τον διπλωματικό κλοιό και να εντείνουν την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας, αλλά και να μεταφέρουν έξτρα πίεση στην ήδη εγκλωβισμένη από τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες του Λιβυικού Εθνκού Στρατού ( LNA ) στο έδαφος κυβέρνηση Σάρατζ.
Η ακολουθία Βεγγάζη – Κάιρο – Λευκωσία προδίδει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τις μεσοπρόθεσμες επιδιώξεις της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο: εξουδετέρωση των ούτως ή άλλως νομικά ανυπόστατων αποτελεσμάτων του τουρκο-λιβυικού μνημονίου, αλλά και προώθηση της διαδικασίας καθορισμού θαλασσιών ζωνών ανάμεσα σε Ελλαδα – Αίγυπτο – Κύπρο, που πιθανώς να συμπεριλάβει και τη Λιβύη στο διόλου απίθανο σενάριο, που η πλάστιγγα γείρει τελεσίδικα υπέρ της πλευράς του Χαφτάρ.
«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας μετά τον κύκλο επαφών, που είχε στην Βεγγάζη. Στενοί συνεργάτες του, εξάλλου, αποκαλύπτουν, εξάλλου, πως των χθεσινών συναντήσεων προηγήθηκαν πολύ προσεκτικοί χειρισμοί και διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και υπογραμμίζουν πως η Αθήνα θα συνεχίσει τις επαφές και τις συνεννοήσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, ώστε να διευρύνει την επιρροή της, να αυξήσει τα ερείσματα της και να βελτιώσει την θέση της στην ευρύτερη περιοχή.