Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν σήμερα ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.
Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.
Σήμερα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά.
Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης.
Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται λίγες ώρες μετά το επίσημο αίτημα της ετοιμόρροπης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Τρίπολης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια. Το Bloomberg επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, σημειώνει ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της για να «προστατεύσει» την Τρίπολη, την ώρα που στελέχη του στρατού της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επιβεβαίωσε στο Bloomberg ένας δεύτερος αξιωματούχους στη Λιβύη. Και οι δύο μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προελαύνουν προς την Τρίπολη. Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα επισπευσθεί η άφιξη των εν λόγω ομάδων.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθούν τον Χαφτάρ η βαθύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη θα μπορούσε να περιπλέξεις τις διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:
-Δημιουργία επίλεκτης λιβυκής στρατιωτικής δύναμης για άμεση αντιμετώπιση απειλών
-Παροχή όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών
-Κοινές ασκήσεις
-Ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία
ΠΗΓΗ:NEWPOST.GR