Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Reuters: Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη
Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με όλα τα μέσα απέναντι στον πραξικοπηματία στρατάρχη Χάφταρ, που στηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.
“Η Λιβύη δεν είναι Συρία” – Τι λένε στρατιωτικές πηγές για την επέμβαση της Άγκυρας στην αφρικανική χώρα
Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου, θα ψηφίστεί πρόταση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη.
Δηλώσεις που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μόσχας αλλά και της Ρώμης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία να συμφωνούν ότι η κρίση στη Λιβύη πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να προσθέτει ότι οποιαδήποτε “ξένη παρέμβαση δεν θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, στη βάση αυτών, στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Λιβύη δεν είναι απλά παρακαταθήκη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και από τον Κεμάλ Ατατούρκ που πολέμησε εκεί. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης και ζήτησε την ταχεία επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Ο τούρκος Πρόεδρος ήταν δριμύτατος και για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και το νέο κύμα προσφύγων που μετακινείται προς την Τουρκία επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και ότι επιβάλλεται να βάλει το χέρι στη φωτιά και η διεθνής κοινότητα. Έπειτα από τις σημερινές εξελίξεις η Άγκυρα διευρύνει το μέτωπο και με την Μόσχα. Επιτροπή της Άγκυρας, που έμεινε δυο μέρες στην Μόσχα για διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τη Λιβύη, φαίνεται να επέστρεψε με άδεια χέρια. Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το οποίο ως γνωστό στηρίζει τον Χαφτάρ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υπόθεση της Λιβύης, όπως και οι προοπτικές συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.