Ένα νέο κύμα οργής προκάλεσε ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα με τον ισχυρισμό του ότι «πολλά» από τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εμφανίζουν περιστατικά κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία ενάντια σε διαδηλωτές είναι «ψευδείς ειδήσεις» και πως οι τεράστιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα που άρχισαν στα μέσα Οκτωβρίου υποδαυλίστηκαν από ξένες κυβερνήσεις.
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την 18η Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας, και στην πιο σοβαρή κρίση στη χώρα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1990. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις και τις ταραχές, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Ο Χιλιανός πρόεδρος δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Chile πως υπήρξε μια «γιγαντιαία» εκστρατεία παραπληροφόρησης με βίντεο που διακινήθηκαν στο Facebook, το Instagram και το Twitter, τα οποία, όπως υποστήριξε «κινηματογραφήθηκαν έξω από τη Χιλή ή παραποιήθηκαν».
«Αναμφισβήτητα έχει υπάρξει συμμετοχή από ξένες κυβερνήσεις και θεσμούς», είπε ο Πινιέρα.
Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το CNN στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ήρθαν στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν έγιναν αντικείμενο έντονης συζήτησης.
Ο Πινιέρα κατηγορείται από την αντιπολίτευση, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις ακτιβιστών ότι δεν έδρασε γρήγορα απέναντι σε πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις.
Σε έκθεση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως η χιλιανή αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν υπερβολική ή αχρείαστη βία προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις, διαπράττοντας σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Παρόμοιες διαπιστώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου,
Οι ισχυρισμοί για ξένη ανάμιξη στις διαδηλώσεις δεν είναι καινούργιοι. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ενδείξεις ρωσικής «επιρροής» στις αναταραχές στη λατινοαμερικανική χώρα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του Πινιέρα προκάλεσαν την οργή από τους πολιτικούς του αντιπάλους και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού Chile Vamos.
Ο Μανουέλ Χοσέ Οσαντόν, γερουσιαστής του κόμματος Εθνική Ανανέωση και μέλος του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε στην εφημερίδα La Tercera: «Φτάνει. Η Χιλή βιώνει καθοριστικές στιγμές. Αυτές οι δηλώσεις δεν βοηθούν, διχάζουν».
Ο Σέρχιο Μίκο, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας δημόσιας ανεξάρτητης αρχής της Χιλής, που εξετάζει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για τους αστυνομικούς χειρισμούς στις διαδηλώσεις, δήλωσε σε ένα τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι ενώ ο οργανισμός έχει παρατηρήσει παραπλανητικό υλικό στο διαδίκτυο, η «τεράστια πλειοψηφία» αυτού είναι αυθεντική.
Επιπρόσθετα ο Χόρχε Άμποτ, γενικός εισαγγελέας της Χιλής τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, οι εικόνες που έχουμε αναλύσει δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία (ότι προέρχονται από το εξωτερικό)».
Την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος με tweet του είπε πως δεν εκφράστηκε με «αρκετή σαφήνεια» και επισήμανε πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «πρέπει πάντα να καταδικάζονται».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ