«Θα ξαναζητήσω από τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση», πρόσθεσε ο Κόντε.
Με αναφορά σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε,τέλος, ότι «αναπτύσσεται συνεχής διάλογος με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία περνά, ασφαλώς, από την κατάπαυση του πυρός».
Αρκετοί επισημαίνουν πως εφόσον η Τουρκία επιλέξει να παρέμβει στρατιωτικά υπέρ του καθεστώτος Σαράτζ στην Τρίπολη και με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ λίγα χιλιόμετρα από την πόλη θα προκαλέσει μαζικές συνέπειες και μεγάλη αποσταθεροποίηση. Τα συγκρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα (Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ κ.ά) στην περιοχή είναι τέτοια που η παρουσία μεγάλου όγκου τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων θα μετέβαλε το λιβυκό έδαφος σε μια μικρογραφία της Συρίας.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας επισημαίνει για παράδειγμα στο hellasjournal.com ότι μεγάλο όραμα της Τουρκίας είναι να γίνει η μεγάλη ισλαμική δύναμη. Κρηπίδωμα του αραβικού κόσμου είναι η Αίγυπτος. Εντός της Αιγύπτου, ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολιτικά και οικονομικά (δάνειο ύψους 1 δις $) στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δημιουργώντας αποσταθεροποίηση και στέλνοντας στρατό στη Λιβύη, ο Ερντογάν μπορεί να απειλεί τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου η οποία παλεύει ώστε να κρατά μακριά από την εξουσία τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
O Ερντογάν έχει προαναγγείλει πως η τελική απόφαση για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη προς συνδρομή του Σάρατζ θα ληφθεί στις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο ήδη εκτεταμένα τμήματα τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεχνική βοήθεια βρίσκονται ήδη στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Fathi Bashagha δήλωσε την Πέμπτη ότι η αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τρίπολη ο Bashagha δήλωσε ότι η βοήθεια που θα ζητηθεί από την Τουρκία, θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις του Khalifa Haftar που πολιορκούν την Τρίπολη.
Ο Λίβυος Υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι ο Haftar παρέχει στρατιωτικές βάσεις και αεροδρόμια σε ξένες χώρες, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία, η Τυνησία και η Αλγερία θα αποτελέσουν κοινή συμμαχία με την Λιβύη
«Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Τυνησίας και Αλγερίας, και θα είμαστε σε μια συμμαχία κι αυτό θα υπηρετήσει τον λαό μας, την ασφάλεια μας τη σταθερότητα στην περιοχή» σημείωσε ο Bashagha.
Αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του προέδρου της Τυνησίας Kais Saied, την Τετάρτη, είπε: «Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία που συμπεριλαμβάνει όλους τους Λίβυους καθώς και κάθε πρωτοβουλία που θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
«Εμείς (σ.σ. Τουρκία και Λιβύη) πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη», πρόσθεσε.
Οι δυνάμεις του Khalifa Haftar από τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, όμως μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να προχωρήσουν μέχρι τα περίχωρα της πόλης.
Ο Bashagha χαρακτήρισε τις κινήσεις του Haftar ως «κραυγαλέα τρομοκρατία».
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η πρόταση για την επέκταση της στρατιωτικής στήριξης στη “νόμιμη κυβέρνηση” της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη θα υποβληθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ibna.gr