Με τη συνέντευξή της στο iefimerida.gr η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ απευθύνεται επί της ουσίας στον πρωθυπουργό και επχιειρεί να θέσει το πλαίσιο για την προεδρική εκλογή και να περιγράψει εκείνες τις υποψηφιότητες που θα οδηγούσαν σε “πολιτική συμφωνία” του κινήματος με την κυβέρνηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα προηγηθεί πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου η διερεύνηση της σύγκλισης του ΚΙΝ.ΑΛ με τη Ν.Δ στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει ετοιμάσει το πλαίσιο και θα το θέσει σε διαβούλευση με τα κόμματα, όπως αποφασίστηκε στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι ο τελευταίος έχει ήδη προαναγγείλει κλιμακωτό μπόνους ώστε να δίνει αυτοδυναμία του πρώτο κόμματος με περίπου 37% δημιουργεί βάσιμες προϋποθέσεις για συμφωνία με το ΚΙΝ.ΑΛ, δεδομένου ότι η πρόταση Γεννηματά θέτει το όριο της αυτοδυναμίας κοντά στο 40%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια συμφωνία-πακέτο με την Φώφη Γεννηματά. Και εκλογικός νόμος και Πρόεδρος Δημοκρατίας (με 180 ψήφους), προσπαθώντας να αποκλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το πλαίσιο συναίνεσης και έτσι να τον εκθέσει πολιτικά.
Η Φώφη Γεννηματά στέλνει με τη συνέντευξή της μήνυμα στο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως δεν θα συναινέσει με υποψηφιότητες Παυλόπουλου, Καραμανλή, Σαμαρά, Αβραμοπουλο και υποδεικνύει τις δικές της υποψηφιότητες λέγοντας “ναι” για Παπαδήμο, Σημίτη, Παπανδρέου Βενιζέλο, Δαμανάκη. Η τελευταία φαντάζει, πλέον, μια αρκετά πιθανή υποψηφιότητα αφού πληροί τις προϋποθέσεις που θα ήθελε και ο πρωθυπουργός: γυναίκα, από την κεντροαριστερά, με ευρωπαϊκό προφίλ.
Δεδομένου ότι οι υπόλοιπες υποψηφιότητας της …αρεσκείας της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ είναι μάλλον απαγορευτικές για μερίδα βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ, οι πιθανότητες υποψηφιότητας της κ. Δαμανάκη αυξάνουν.
Iefimerida.gr: Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε αν η ΝΔ – όπως μπορεί πλέον μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος – προτείνει πρόσωπα από τον χώρο της, όπως οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καραμανλής, Σαμαράς, Αβραμόπουλος; Και αν το αποκλείετε ποια θα είναι η δική σας πρόταση;
Φ. Γεννηματά: Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί πράγματι να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ Τσίπρας με την συνταγματική αναθεώρηση και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με την κυβερνητική κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Αν η τελική επιλογή του γίνει με κριτήριο τις εσωκομματικές διευθετήσεις με τις πολυποίκιλες πτέρυγες της ΝΔ, εμείς προφανώς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε. Τα ονόματα εξάλλου που αναφέρατε δεν ενώνουν ούτε την ΝΔ πόσο μάλλον το σύνολο του ελληνικού λαού. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε την δική μας πρόταση, με πρόσωπο από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που θα εκφράζει την ανάγκη για ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και την εθνική συνεννόηση που σήμερα είναι επιτακτικά αναγκαία. Δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση η ονοματολογία. Θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη ώρα, κρίνοντας και προτείνοντας.
Τι απαντά η Γεννηματά για Δαμανάκη, Παπαδήμο, Αλιβιζάτο για ΠτΔ
Iefimerida.gr: Επιμένετε ότι προϋπόθεση να συναινέσετε στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης Προοδευτικής παράταξης. Πόσο ευρεία είναι αυτή η γκάμα; Περιλαμβάνονται και πρόσωπα όπως π.χ ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Λουκάς Παπαδήμος ή η Μαρία Δαμανάκη;
Φ. Γεννηματά: Ναι , επιμένω και η γκάμα είναι ευρεία. Σας είπα ήδη κ. Μόσχοβα ότι δεν είναι η ώρα της ονοματολογίας. Υπάρχουν πολλά κατάλληλα πρόσωπα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο όμως η συζήτηση επί ονομάτων αυτή την στιγμή δεν βοηθάει. Αντίθετα αποπροσανατολίζει.
Iefimerida.gr: Παρ’ όλα αυτά όμως προτείνατε ήδη και τους τρείς πρώην Προέδρους του ΠΑΣΟΚ – τους Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο – ως κατάλληλους για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Φ. Γεννηματά: Οι τρείς πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ συνιστούν και οι τρείς πολιτικά μεγέθη που δεν «χωράνε» σε λίστες και σενάρια για παραπολιτική κατανάλωση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο επανέλαβα ότι θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο ότι με βάση την εμπειρία, το έργο, την προσφορά και τις ικανότητές τους, υπερκαλύπτουν όλα τα κριτήρια να υπηρετήσουν με επιτυχία το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.