Στην ιστοσελίδα Αtlas Ιnfo δημοσιεύεται τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου AFP, με τίτλο: «Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο». Στην Αθήνα επικρατεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αφήνει εκτός της Διάσκεψης του Βερολίνου την Ελλάδα, ενώ αποδέχεται τη συμμετοχή της Τουρκίας, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για τον ευρύτερο σχεδιασμό στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτό συμβαίνει παρά την ευθυγράμμιση της ελληνικής διπλωματίας με τη γερμανική σε άλλα μείζονα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα πρόσφατα το decoupling για την ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων στην ΕΕ. Εκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέκυψε στις γερμανικές πιέσεις κατά του διαχωρισμού (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία), με αποτέλεσμα να προκύψει εμπλοκή σε ότι αφορά τα Σκόπια (“φρένο” Μακρόν) και να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση Ζάεφ βρέθηκε σε δύσκολη θέση έναντι της αξιωματικής της αντιπολίτευσης και αναγκάστηκε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές την άνοιξη.
Η ταύτιση της Αθήνας με το Βερολίνο δεν αποδίδει ωστόσο αποτελέσματα. Η Άγκελα Μέρκελ σπεύδει στην Τουρκία να συνομιλήσει επί όλων των θεμάτων με τον Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς, όμως, μέχρις ώρας να έχουν ασκηθεί πιέσεις για τις εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια και την καταστρατήγηση της συμφωνίας Βρυξελλών- Άγκυρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωσε την δυσφορία του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου, όμως δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε κάποια ενέργεια αναστολής της γερμανικής απόφασης.
Η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, τη στιγμή που η ένταση αυξάνεται με τη γειτονική Τουρκία.
«Δεν θέλουμε μια εστία αστάθειας στη γειτονιά μας. Κατά συνέπεια, θέλουμε να έχουμε λόγο στις εξελίξεις στην Λιβύη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Το Βήμα. «Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης στη Λιβύη γιατί αφορά και εμάς ».
Ο ΟΗΕ προγραμματίζει μια διεθνή διάσκεψη στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο, για τον τερματισμό των διεθνών διαιρέσεων σχετικά με τη Λιβύη και για να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση που διχάζει τη χώρα.
«Ζήτησα, και θα το ζητήσω ακόμη πιο επιτακτικά, να συμμετάσχουμε και εμείς στη διαδικασία του Βερολίνου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης (…)
Η Άγκυρα υπέγραψε δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες το Νοέμβριο, με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Η μία εξ αυτών αφορά στην στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με την GNA, για την καταπολέμηση των δυνάμεων του στρατάρχη Khalifa Haftar, και η άλλη αφορά στη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Η Ελλάδα θεωρεί αυτές τις δύο συμφωνίες «αβάσιμες» και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα καταδίκασε τη θαλάσσια συμφωνία με το επιχείρημα ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Η Λιβύη «είναι δικός μας φυσικός θαλάσσιος γείτονας και όχι της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της σε μια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια γύρω από την Κύπρο. Η Αθήνα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί με την Κύπρο και το Ισραήλ, στις 2 Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από το hellasjournal.com