ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είναι τα τρία κόμμματα, στην αριστερή πτέρυγα της Βουλής, που μπλοκάρουν την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου. Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πλειοψηφία των 2/3 που επιθυμεί, αφού και οι τρεις δυνάμεις μαζί αριθμούν 110 βουλευτές. Πηγές του Περισσού διευκρίνισαν πως τον Ιούλιο του 2016 είχαν επιλέξει το “παρών” στην απλή αναλογική που είχε φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί δεν συμπεριελάμβανε την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμμματος στη Βουλή.
Με αυτά τα στοιχεία ως δεδομένα αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα και για αυτό το λόγο μιλώντας, χθες στους δημοσιογράφους, τόνισε πως “δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αλλά, αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί και από 158”.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο να συναντήσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα να ακούσουν τις δικές τους προτάσεις. Οι διαδικασίες αλλαγής του εκλογικού νόμου θα είναι fast track. Είναι σίγουρο πως από τη ΝΔ θα επιχειρήσουν να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τη στάση του στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, ενώ στο δημόσιο διάλογο θα κατηγορήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση πως διακατέχεται από ένα αίσθημα ηττοπάθειας. Το σήμα έδωσε ο πρωθυπουργός, που στη συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” είχε αναφέρει ότι “υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ – που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας – θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Και αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών”.
Στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους με την απλή αναλογική που αποτελούσε, άλλωστε μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν αποκτήσει την εξουσία τον Ιανούαριο του 2015. Στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η συμπόρευση με τα άλλα κόμματα της αριστεράς σε αυτό το θέμα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να οικοδομηθεί ένα κλίμα συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ την ίδια στιγμή θα περιμένουν να δουν τι θα πράξει η Φώφη Γεννηματά. Η αντιπαράθεση με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είχε χτυπήσει κόκκινο το καλοκαίρι του 2016 όταν η Χαριλάου Τρικούπη είχε καταψηφίσει την απλή αναλογική. Στην Κουμουνδούρου θα υπενθυμίζουν συνεχώς όλο το επόμενο διάστημα πως το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 είχε καταθέσει δική του πρόταση νόμου για την κατάργηση της πριμοδότησης των 50 εδρών.
Ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους, “κλείνοντας το μάτι” στη Φώφη Γεννηματά, ανέφερε πως η πρόταση που ετοιμάζει είναι κοντά σε αυτήν που έχει προκρίνει το ΚΙΝΑΛ. Η γενική κατεύθυνση είναι το μπόνους (20 έδρες) να δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Θα ανεβαίνει κλιμακωτά (για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα). Οι πληροφορίες, ωστόσο αναφέρουν πως η κυβερνητική πρόταση θα ανεβάζει το ανώτατο όριο του μπόνους από τις 35 έδρες, που πρότεινε η Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στις 40.
Σε κάθε περίπτωση η αυτοδυναμία θα είναι εφικτή για ένα κόμμα που θα πετύχει ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019.
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ σε μια πιθανή παραλλαγή της πρότασής του, ειδικά αν το όριο της αυτοδυναμίας πέφτει πιο κάτω από εκεί που είχε ορίσει η Χαριλάου Τρικούπη. Στο “πολιτικό πόκερ” που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί ούτε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και η ψήφιση του εκλογικού νόμου από τις νέες ισορροπίες ή συμμαχίες που θα δημιουργηθούν μέχρι την άνοιξη. Για αυτό το λόγο οι κινήσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές.
ΠΗΓΗ: newpost.gr