Η πολιτική ηγεσία της χώρας στέλνει πρωτοχρονιάτικα μηνύματα στους Έλληνες πολίτες. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, μέχρι και τους αρχηγούς των κομμάτων τη αντιπολίτευσης.
«Η συγκυρία επιτάσσει να οικοδομήσουμε μια ρεαλιστική Εθνική Στρατηγική και να την υπηρετήσουμε με σθένος, συνέπεια και αρραγή Ενότητα», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογραμμίζει, ότι «από εμάς εξαρτάται το 2020 ν’ αποτελέσει ορόσημο στην ευόδωση της Εθνικής μας Στρατηγικής, και είμαι βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την μεγάλη και ελπιδοφόρα πρόκληση», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
«Το βασικό μας όπλο, με το οποίο αποφύγαμε την καταστροφική ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Ήταν η, έμφυτη σ’ εμάς, τους Έλληνες, Αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να μας καθοδηγεί και στο μέλλον, χαλυβδώνοντας την απόφασή μας να υπηρετήσουμε τα μεγάλα και τα σημαντικά υπό όρους αρραγούς Ενότητας», υπογραμμίζει, επίσης, στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, έχει ως εξής:
«Το μέλλον μας καλεί να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Τα Εθνικά μας όπλα, ήτοι το ακατάβλητο σθένος μας και η αρραγής Ενότητά μας, μας το επιτρέπουν.
Το παρελθόν μας διδάσκει πως η απαράμιλλη Εθνική μας Κληρονομιά επιβάλλει να πορευθούμε με γνώμονα το ότι δεν αρκεί να μας θεωρούν μόνον απογόνους Μεγάλων Προγόνων. Επιπλέον, οφείλουμε ν’ αφήσουμε το δικό μας δημιουργικό αποτύπωμα στην πορεία της Ιστορίας της Πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση των χρόνων που πέρασαν -και της οποίας τα τραύματα δεν έχουν πλήρως επουλωθεί- μας διδάσκει πολλά:
Η Ελλάδα, ως πλήρες Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, συμβάλλει, με όλες της τις δυνάμεις, στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.
«Ελληνίδες, Έλληνες,
Με αισθήματα τιμής και σεβασμού σας απευθύνω μήνυμα, λίγο πριν ανατείλει το Νέο Έτος 2020. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σας παρακαλώ να δεχθείτε τις ειλικρινείς και θερμές ευχές μου για υγεία, δύναμη και δημιουργία, ατομική και συλλογική. Στο ίδιο πλαίσιο επιτρέψατέ μου να σας εκθέσω, ως έχω στοιχειώδες χρέος, θεσμικό και πολιτικό, τις ακόλουθες σκέψεις, οι οποίες αφορούν την αποστολή μας ως Λαού και ως Έθνους, με βάση την Ιστορική μας Κληρονομιά, τον Πολιτισμό μας και τον επέκεινα ρόλο που μας αναλογεί και μας αρμόζει, στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές γίγνεσθαι.
I. Είμαι πεπεισμένος ότι η αποστολή μας αυτή, ανταποκρινόμενη πρωτίστως στα κελεύσματα των κρίσιμων και ταραγμένων καιρών μας, μπορεί να συνοψισθεί στο ότι η συγκυρία επιτάσσει να οικοδομήσουμε μια ρεαλιστική Εθνική Στρατηγική και να την υπηρετήσουμε με σθένος, συνέπεια και αρραγή Ενότητα. Μια τέτοια Εθνική Στρατηγική προϋποθέτει ότι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να εμπνεόμαστε και να διδασκόμαστε και ότι ατενίζουμε το μέλλον, χαράζοντας τον δρόμο του αύριο με ευρύτητα πνεύματος, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και με τρόπο που μας επιτρέπει να προσδοκούμε οι Γενιές που έρχονται να είναι υπερήφανες για εμάς.
Α. Το παρελθόν μας διδάσκει πως η απαράμιλλη Εθνική μας Κληρονομιά επιβάλλει να πορευθούμε με γνώμονα το ότι δεν αρκεί να μας θεωρούν μόνον απογόνους Μεγάλων Προγόνων. Επιπλέον, οφείλουμε ν’ αφήσουμε το δικό μας δημιουργικό αποτύπωμα στην πορεία της Ιστορίας της Πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση των χρόνων που πέρασαν -και της οποίας τα τραύματα δεν έχουν πλήρως επουλωθεί- μας διδάσκει πολλά:
1. Πριν απ’ όλα μας διδάσκει ποια είναι τα λάθη εκείνα, σε οικονομικό και όχι μόνον επίπεδο, τα οποία δεν πρέπει να επαναλάβουμε στο μέλλον.
2. Και, ύστερα, μας θυμίζει ποιο ήταν το βασικό μας όπλο, με το οποίο αποφύγαμε την καταστροφική ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Ήταν η, έμφυτη σ’ εμάς, τους Έλληνες, Αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να μας καθοδηγεί και στο μέλλον, χαλυβδώνοντας την απόφασή μας να υπηρετήσουμε τα μεγάλα και τα σημαντικά υπό όρους αρραγούς Ενότητας.
Β. Όμως, η Εθνική μας Στρατηγική μας δείχνει το μέλλον υπό όρους που απαιτούν να έχουμε πλήρη συναίσθηση, δίχως έπαρση και αλαζονεία, του ρόλου, τον οποίο μπορούμε και πρέπει να διαδραματίσουμε στο πεδίο της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει, κυρίως όμως στο πεδίο της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας.
1. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδειγματική Σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Διευκρινίζουμε όμως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ακολουθούμε πάντοτε την πορεία μιας πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής, ικανής να διασφαλίσει την αποτελεσματική υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων.
2. Η Ελλάδα, ως πλήρες Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, συμβάλλει, με όλες της τις δυνάμεις, στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Κατά τούτο προσβλέπει σε μια ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενεργοποιεί όλους τους πυλώνες των πολιτικών της, με κύριο μοχλό την αρχή της Αλληλεγγύης. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η αποστολή βαίνει πέραν των Κρατών-Μελών και των Λαών της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, πρωτίστως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα είναι αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αφήνει πίσω του τα Βαλκάνια των πολέμων, των διχασμών και των αντιπαραθέσεων. Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τα γειτονικά μας Κράτη στην Ευρωπαϊκή τους προοπτική υπό τους εξής, αυτονόητους, όρους:
α) Πρώτον, την εκ μέρους τους πλήρη προσαρμογή σε όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
β) Και, δεύτερον, την προηγούμενη επίλυση των κάθε είδους διαφορών τους με άλλα Κράτη.
II. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των Ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα Εθνικά της Θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με την Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στην βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, συνακόλουθα δε στην βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και για να γίνω σαφέστερος:
Α. Η Ελλάδα ευνοεί και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της είναι:
1. Πρώτον, η συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβασή της στην Συρία.
2. Δεύτερον, η στάση της έναντι των Προσφύγων και των Μεταναστών, η οποία, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Ανθρωπισμού και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παραβιάζει και την σχετική Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Και, τρίτον, και κατ’ εξοχήν, η στάση της ως προς τον σεβασμό των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως σε ό,τι αφορά τα Σύνορά μας, την Επικράτειά μας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι, αυτοθρόως, και Σύνορα, Επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ‘Ακρως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν προκειμένω τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο, κατά διεθνή μάλιστα ομολογία, είναι διάτρητο και θεσμικώς ανυπόστατο. Εν πάση περιπτώσει, η Ελλάδα διαμηνύει, αδιαλείπτως, προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα Κυριαρχικά μας Δικαιώματα ως προς τα Σύνορα, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η Χώρα μας στην περιοχή μας, και οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.
Β. Το αυτό μήνυμα εκπέμπει η Ελλάδα προς την Τουρκία και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι τούτο είναι Διεθνές και Ευρωπαϊκό ζήτημα: Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τούτο σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Το μέλλον μας καλεί να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Τα Εθνικά μας όπλα, ήτοι το ακατάβλητο σθένος μας και η αρραγής Ενότητά μας, μας το επιτρέπουν. Από εμάς εξαρτάται το 2020 ν’ αποτελέσει ορόσημο στην ευόδωση της Εθνικής μας Στρατηγικής. Και είμαι βέβαιος ότι θ’ ανταποκριθούμε σ’ αυτή την μεγάλη και ελπιδοφόρα πρόκληση.
Καλή Χρονιά, Χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα».
Μητσοτάκης: Θα αποκρούσουμε την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει έμμεση αναφορά στα ελληντουρκικά, τονίζοντας πως «οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη».
Επιπρόσθετα κάνοντας μια ανασκόπηση του 2019 και της εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου άνοιξαν τον δρόμο για λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και για Ανάπτυξη για Όλους. Μία πολιτική που απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά για να αποδώσει. Αλλά είναι η μόνη που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας. Αυτό που είναι ήδη ορατό είναι πως γύρω μας πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας. Εδραιώνεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η πίστη ότι αξίζουμε καλύτερα και ότι, ενωμένοι, μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά»
Επίσης δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας: «Το 2020 αφήνουμε πίσω τον διχασμό, το ψέμα και την ανικανότητα. Και βαδίζουμε με σιγουριά μπροστά»
Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού:
«Ελληνίδες και Έλληνες,
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Υγεία και χαρά σε όλες και σε όλους. Σε κάθε ελληνική οικογένεια στη χώρα μας και παντού στον κόσμο. Πάνω απ’ όλα, ευχές για καλύτερο μέλλον στο Έθνος και στην πατρίδα!
Το 2019 μας αφήνει με σκέψεις και διδάγματα από εμπειρίες εντελώς διαφορετικές. Γιατί στο πρώτο του μισό έκλεισε ένας πολύχρονος κύκλος καθήλωσης, ανασφάλειας και δημαγωγίας. Ενώ η άνοιξη και το καλοκαίρι σήμαναν αλλαγή εποχής και στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου άνοιξαν τον δρόμο για λιγότερους φόρους, καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια. Και για Ανάπτυξη για Όλους. Μία πολιτική που απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά για να αποδώσει. Αλλά είναι η μόνη που θα αλλάξει την εικόνα της χώρας.
Αυτό που είναι ήδη ορατό είναι πως γύρω μας πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας. Εδραιώνεται μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η πίστη ότι αξίζουμε καλύτερα και ότι, ενωμένοι, μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
Ο συνολικός απολογισμός του χρόνου που φεύγει γίνεται πολύτιμος οδηγός γι’ αυτόν που έρχεται. Το 2020 αφήνουμε πίσω τον διχασμό, το ψέμα και την ανικανότητα. Και βαδίζουμε με σιγουριά μπροστά.
Η Ελλάδα δεν έχει, πια, capital controls. Δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους από ποτέ. Και νέες επενδύσεις αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Οι πολίτες πληρώνουν τώρα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, όπως και λιγότερους φόρους και εισφορές, ενώ τα πανεπιστήμια επιστρέφουν, σταδιακά, σε φοιτητές και καθηγητές. Και οι γειτονιές ξαναγυρίζουν στους κατοίκους τους.
Υποδεχόμαστε το 2020 με 32 ήδη ψηφισμένους νόμους, που εκσυγχρονίζουν την οικονομία και την κοινωνία. Με ένα Σύνταγμα που εξυγιαίνει το πολιτικό σύστημα. Ενώ διευκολύνει, επιτέλους, τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν για τον τόπο τους. Και με ένα κυβερνητικό σχήμα που μέσα σε 180 ημέρες υλοποίησε 60 σοβαρές δεσμεύσεις μας, τιμώντας έτσι το σύνθημα της Συμφωνίας Αλήθειας που η κυβέρνηση υπέγραψε με τους πολίτες: Το είπαμε, το κάνουμε!
Συμπολίτες μου,
Σε λίγο αλλάζουμε χρόνο, αλλά και δεκαετία. Μπαίνουμε στη τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα που φέρνει πρωτόγνωρες προκλήσεις. Από τη γεωστρατηγική αστάθεια στον πλανήτη και την κλιματική κρίση μέχρι την «έκρηξη» της τεχνολογίας και τις συνέπειές της.
Όλα αυτά απαιτούν ανοιχτή σκέψη και τολμηρές πράξεις.
Ταξιδεύοντας παντού στην πατρίδα μας, διαπιστώνω την ωριμότητα του λαού μας. Γυρίσαμε την πλάτη στην κρίση και σε ό,τι μας δίχαζε. Τα λάθη του χθες γίνονται ήδη χειροπιαστό αποτέλεσμα στο σήμερα. Αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο.
Ξαναπιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Στη δημιουργικότητα και την ατομική προκοπή. Πρωταγωνιστούμε και πάλι στην Ευρώπη. Και μεταφράζουμε τον πατριωτισμό της ευθύνης σε υψηλό φρόνημα, σε δυναμική διπλωματία, σε παραγωγική οικονομία, γιατί ισχυρή Ελλάδα είναι η ευημερούσα Ελλάδα.
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν μας φοβίζουν. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα να αποκρούσουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Έχουμε πάνω από όλα ένα λαό ενωμένο αλλά και ώριμο. Σε μία εποχή όπου πολλές κοινωνίες βιώνουν μεγάλους εσωτερικούς διχασμούς, αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.
Καθώς ξημερώνει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, αφήνουμε πίσω μας 10 χρόνια κρίσης. Κρατάμε στη μνήμη μας τις εικόνες που μας πόνεσαν ως σιωπηλή υπενθύμιση των λαθών του παρελθόντος. Λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Καθώς, όμως, στη χώρα αποκαθίστανται η σιγουριά και οι κανόνες, καραδοκεί ένας μεγάλος κίνδυνος: Ο εφησυχασμός.
Είμαστε ακόμα στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Οι πρώτες επιτυχίες χάνουν το νόημά τους αν δεν έχουν συνέχεια και διάρκεια. Και η κανονικότητα εύκολα γίνεται ραθυμία αν δεν την χαρακτηρίζουν η ταχύτητα και ο δυναμισμός.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι.
Η νέα χρονιά, λοιπόν, πρέπει να είναι χρονιά ακόμη πιο ανοιχτής σκέψης και ακόμη τολμηρότερου έργου.
Στο ταξίδι μας μέσα στο 2020 θα συναντήσουμε και αντιξοότητες. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι θα τις ξεπεράσουμε. Γιατί έχουμε διαβάσει σωστά τον χάρτη του μέλλοντος. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Και έχουμε γνώση και θέληση να τον βαδίσουμε με γοργά βήματα. Ώστε, του χρόνου τέτοιες μέρες, καθώς θα «ξημερώνει» το έτος ορόσημο του 2021, να είμαστε ακόμα πιο περήφανοι που πήγαμε την Ελλάδα και τους Έλληνες ακόμη πιο ψηλά.
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους!»
Τσίπρας: Ο λαός μας διαθέτει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αντισταθεί σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση
Στα προβλήματα και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του και καλεί τους πολίτες να αντικρύσουν το 2020 με αισιοδοξία, βεβαιώνοντας ότι ο λαός μας έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα, να αντισταθεί σε κάθε είδους οπισθοδρόμηση.
Ο κ. Τσίπρας κάνει ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας ότι “πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα, αποφασιστικότητα και εθνική στρατηγική. Όχι με αμηχανία. Ούτε με κορώνες πατριδοκαπηλίας, όπως δυστυχώς συνέβη για λόγους ψηφοθηρίας τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε όμως και με υποχωρητικότητα από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.
Κάνει έναν πολιτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε λέγοντας “μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, φτάσαμε στην Ιθάκη. Πετύχαμε έναν κορυφαίο συλλογικό στόχο. Μια μεγάλη εθνική επιτυχία που σηματοδότησε η έξοδος από τα μνημόνια και η ρύθμιση του δημόσιου χρέους που συνιστά ανάκτηση μέρους της χαμένης μας εθνικής κυριαρχίας. Και ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας, ο λαός μας ένιωσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εντός του 2019, να του επιστρέφεται ένα κομμάτι των θυσιών μίας ολόκληρης δεκαετίας”.
Αυτά όμως αφορούν το πρώτο μισό του 2019, συνεχίζοντας για το δεύτερο μισό και μετά τις εκλογές υποστηρίζει: “Ωστόσο το δεύτερο μισό του 2019 σημάδεψε το βίαιο πέρασμα σε μια νέα πραγματικότητα. Εργασιακά δικαιώματα που επέστρεψαν μετά το τέλος των μνημονίων ξανακαταργήθηκαν. Κοινωνικές δαπάνες για επιδόματα στήριξης συρρικνώθηκαν. Η 13η σύνταξη και το κοινωνικό μέρισμα καταργήθηκε για περίπου 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας, που φέτος κάνουν γιορτές ξανά με μεγάλες δυσκολίες. Ταυτόχρονα, στο όνομα δήθεν της επιβολής της τάξης, ολοένα και περισσότερο γίναμε μάρτυρες ξανά, κρουσμάτων αυθαιρεσίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι στους πολίτες, στα δικαιώματά τους, στα κεκτημένα τους”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι “η Ελλάδα όμως του 2020, δεν μπορεί και δεν θα γίνει ξανά η Ελλάδα των μνημονίων. Ούτε η Ελλάδα περασμένων δεκαετιών του σκοταδισμού, της αδικίας, της κοινωνικής έντασης, του διχασμού και της καταστολής. Η πορεία προς τα εμπρός, μπορεί προσωρινά να αναστέλλεται, αλλά δεν μπορεί και δεν θα ματαιωθεί. Οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας δεν μπορεί και δεν θα πάνε χαμένες στο όνομα μιας κανονικότητας που μας επιστρέφει πίσω σε εποχές όπου ο κανόνας ήταν η αδικία και η ανασφάλεια”.
Η χώρα και ο λαός μας, αναφέρει ακόμη Αλέξης Τσίπρας, χρειάζονται και δικαιούνται περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ασφάλεια. Ασφάλεια στην εργασία, στην κατοικία, στην καθημερινή ζωή. Ασφάλεια με παιδεία για όλους, με υγεία για όλους, με εργασιακά δικαιώματα για όλους. Ασφάλεια με όρους κοινωνικής συνοχής.
Γεννηματά: Ώρα να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή
Είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή, επεσήμανε στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αφού άκουσε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη χορωδία συλλόγου Κρητών Αγ. Δημητρίου και τον σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.
«Το 2020 αφήνουμε πίσω μας μία δύσκολη δεκαετία που μας δίδαξε πολλά», σημειώνει η Φ. Γεννηματά και προσθέτει:
«Η νέα χρονιά είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για τη νέα αλλαγή. Με όραμα, αλληλεγγύη, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους νέους.
Τη δεκαετία που ξεκινά οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα και τη ζωή μας καλύτερη. Ας κάνουμε την ελπίδα αληθινή.
Καλή χρονιά σε όλους!».
Κουτσούμπας: Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις σημερινές δυσκολίες της ίδιας της ζωής
«Χρόνια πολλά, ευτυχισμένο και αγωνιστικό το 2020» ευχήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού προηγουμένως άκουσε τα κάλαντα από συγκρότημα μαθητών μουσικών σχολείων, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ ευχήθηκε «χρόνια πολλά, ευτυχισμένο και αγωνιστικό το 2020. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις σημερινές δυσκολίες της ίδιας της ζωής, της ταξικής πάλης και βέβαια επειδή βρισκόμαστε στην “αυγή” της νέας δεκαετίας, πρέπει να σας πούμε ότι νιώθουμε πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο ικανοί, να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα, τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας μας, τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των παιδιών μας, των γενιών που έρχονται και βεβαίως να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα συνολικά του ελληνικού λαού.
Να είστε καλά, καλή πρόοδο στις σπουδές σας, στις οικογένειές σας, με δύναμη, με υγεία. Καλή χρονιά!», κατέληξε στη δήλωσή του ο Δ. Κουτσούμπας.
Βαρουφάκης: «Να καταφέρουμε φέτος να ρίξουμε μαύρη πέτρα στη δεκαετία της βαρβαρότητας»
«Αρετή και τόλμη, υπευθυνότητα και ανυπακοή, αγάπη και αποφασιστικότητα» συστήνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά.
Και, αναλυτικά, «εύχομαι σε όλους να καταφέρουμε φέτος να ρίξουμε μαύρη πέτρα στη δεκαετία της βαρβαρότητας.
Κάθε μία από τις περασμένες Πρωτοχρονιές έσφυζε από τις ψευδείς υποσχέσεις ενός συστήματος εξουσίας, που, ενώ έφερε την Κρίση, επιμένει να αυτοπαρουσιάζεται ως η Λύση.
Η προκοπή, η δικαιοσύνη, η ειρήνη δεν θα έρθουν μόνες τους.
Οι εξώσεις και η στυγνή εκμετάλλευση δεν θα αντιμετωπιστούν μόνες τους.
Τα παιδιά της Κρίσης δεν θα επιστρέψουν μόνα τους.
Απαιτούν από εμάς αρετή και τόλμη, υπευθυνότητα και ανυπακοή, αγάπη και αποφασιστικότητα», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης, που κλείνει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ως εξής:
«Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να προστατέψει το κεράκι της ελπίδας που τρεμοπαίζει στον ψυχρό αέρα της κάλπικης αισιοδοξίας των κατεχόντων, της νέας διχόνοιας που καλλιεργείται στο όνομα της επιστροφής σε μια κανονικότητα-φούσκα, του φόβου που βιώνουν οι αδύναμοι Έλληνες, οι κατατρεγμένοι μετανάστες.
Χρόνια πολλά, με προσωπική ευτυχία, φιλία και γενικευμένη αλληλεγγύη».