Ρήτρα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών για την ασφάλεια του αγωγού East Med προβλέπει η διακυβερνητική συμφωνία που θα υπογράψουν το απόγευμα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, παρουσία των πρωθυπουργών των τριών χωρών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σχετική πρόβλεψη του άρθρου 10 της συμφωνίας θεωρείται πολύ σημαντική δεδομένου ότι τέτοιες ρήτρες δεν περιλαμβάνονται σε αντίστοιχες συμφωνίες.
Επιπλέον, η συμφωνία έχει τρία ακόμη σημαντικά σημεία:
-Κοινό ρυθμιστικό, αδειοδοτικό και φορολογικό πλαίσιο και στις τέσσερις χώρες (μαζί με την Ιταλία) για τη διευκόλυνση υλοποίησης του έργου
-Δυνατότητα ένταξης στο σχέδιο του East Med και άλλων κρατών, όπως της Αιγύπτου και του Λιβάνου στο μέλλον
-Δυνατότητα δέσμευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου και από κράτη που δεν συμμετέχουν στην ανάπτυξη του αγωγού
Πριν από λίγο, η διοίκηση της ΔΕΠΑ και της Energean, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη υπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας για την προμήθεια 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, που αντιστοιχούν στο 20% της δυναμικότητας του East Med. Το προσύμφωνο ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας και θεωρείται πολύ σημαντική γιατί στηρίζει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού.
«Η συμφωνία του Ζαππείου δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας, αποτελεί συνασπισμό δυνάμεων για την ειρήνη στην περιοχή. Βλέπει την ενέργεια ως καταλύτη ειρήνης και συνεργασίας. Το έργο θα λάβει την τελική του μορφή με τη συνεργασία της Ιταλίας. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας δύσκολος δρόμος, θα τον διαβούμε όμως με επιμονή και υπομονή», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.