Το νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ενέκρινε πριν από λίγο το τουρκικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε άρον – άρον στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων, υπό το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που έφερε η προέλαση των στρατευμάτων του στρατάρχη Χαφτάρ προς την Τρίπολη.
Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη», και πλέον έλαβαν και το πράσινο φως από το κοινοβούλιο της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει:
Δημιουργία επίλεκτης λιβυκής στρατιωτικής δύναμης για άμεση αντιμετώπιση απειλών
Παροχή όπλων, αεροσκαφών, οχημάτων και θαλάσσιων σκαφών
Κοινές ασκήσεις
Ανταλλαγή αντιτρομοκρατικών πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία
Το ερώτημα που μένει είναι πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιο βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.
Επιπρόσθετα, διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι οι ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προελαύνουν προς την Τρίπολη.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την Τρίτη τις ενέργειες της Άγκυρας. Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».
Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».
ΠΗΓΗ:NEWPOST.GR