Εκατόν πέντε ευρωβουλευτές από πέντε Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, RenewEurope-, καλούν το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και τους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. να δράσουν άμεσα προκειμένου να τερματιστεί η εν εξελίξει ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά και η ομηρία, όπως αναφέρουν, πάνω από 46.000 ανθρώπων που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας: την επιστολή συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου.
Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία «κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων», καθώς «η μετατροπή των χώρων φιλοξενίας σε κλειστού τύπου κέντρα παραβιάζει περαιτέρω τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στη συστηματική κράτηση των αιτούντων άσυλο με επακόλουθες τραυματικές εμπειρίες». Ας σημειωθεί ότι μεταξύ των 105 ευρωβουλευτών είναι μία ευρωβουλευτής από την πολιτική ομάδα της ΝΔ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Τσέχα ευρωβουλευτής Michaela Sojdrova.
Επιπλέον, προτείνουν, μεταξύ άλλων, μία σειρά από συγκεκριμένα μέτρα, όπως την θέσπιση έκτακτων μέτρων μετεγκατάστασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου μηχανισμού μετεγκατάστασης και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την οικογενειακή επανένωση, με την άρση των γεωγραφικών περιορισμών και των διοικητικών εμποδίων που επιβάλλονται από ορισμένα κράτη μέλη.
«Είναι τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση» επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι μακροπρόθεσμες λύσεις -συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αναθεώρησης του Δουβλίνου- να είναι βασισμένες στην αλληλεγγύη, την ευθύνη, την εκτίμηση και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδική μνεία γίνεται, τέλος, στις προσπάθειες των εθελοντών και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις βοήθειας, καθώς και στις τοπικές κοινότητες, οι οποίες «αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας των ευρωπαϊκών μας αξιών».