Με τον κίνδυνο το μείζον (ελληνο-τουρκικές σχέσεις και αμερικανική παρέμβαση) να περνά σε δεύτερη μοίρα, πραγματοποιείται σήμερα ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (έναν κάθε φορά), με το όνομα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και τον εκλογικό νόμο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Ήδη στον πολιτικό ορίζοντα πυκνώνουν τα σύννεφα, καθώς ούτε με το Κίνημα Αλλαγής έχει βρει ακόμη η κυβέρνηση κοινή περπατησιά στο θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ -διόλου τυχαία προφανώς- επανέρχονται την ώρα αυτή σενάρια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προερχόμενο από τα «σπλάχνα» της γαλάζιας παράταξης.
Νέο κοίτασμα στην Κρήτη
Κι όμως. Το μείζον είναι άλλο: οι τουρκικές προκλήσεις σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του State Department για αποκλιμάκωση. Την ουσία της αντιπαράθεσης έρχεται να μας την θυμίσει, με το δικό της τρόπο, η εφημερίδα «Καθημερινή» σήμερα με το βασικό της θέμα: «Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη». Νέο κοίτασμα σημειωτέον. Τουρκο-λιβυκής ιδιοκτησίας, όπως προκλητικά θα έλεγε ο κ. Ερντογάν, θυμίζοντας έτσι ότι η εκμετάλλευσή του δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα…
Και στο πλαίσιο αυτό η ανάληψη πρωτοβουλίας, από τους κ.κ. Πομπέο και Πάλμερ, για τη διευθέτηση των ελληνο-τουρκικών διαφορών γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη, μένει φυσικά να αποδειχθεί αν οι Αμερικανοί περιοριστούν σε έναν ουδέτερο ρόλο ή, αν αντιθέτως, επιλέξουν να πάρουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων εγκαταλείποντας τη λογική των ισορροπιών, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας, προ ολίγου, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Εκτίμηση ή επιθυμία; Το μέλλον θα δείξει…
Ενδεικτικό, πάντως, της φάσης όξυνσης στην οποία φαίνεται πως εισέρχεται η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για σκληρή τοποθέτηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη -Τσίπρα αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταλογίσει σειρά τακτικών λαθών στον πολιτικό του αντίπαλο, με απτές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική. Δήλωση που θα προκαλέσει προφανώς την εξίσου σκληρή απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου κ.ο.κ., κ.ο.κ.
Χαμηλές θερμοκρασίες, από σήμερα, τέλος!