Με διαδικασίες- εξπρές θα ανατεθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σε εκτιμητές, καθώς η πλατφόρμα, που άνοιξε την Παρασκευή θα μείνει ανοικτή ως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, «το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα», ενώ μετά την «κόμπλα» του 2018, όταν οι εκτιμητές δεν πλησίαζαν τις δύσκολες περιοχές λόγω ανεπαρκών στοιχείων, το υπουργείο Οικονομικών στη φετινή προκήρυξη δίνει τη δυνατότητα επιλογής ακόμα και του συνόλου της Επικράτειας!
Η ανάθεση του έργου γίνεται με κλήρωση δύο, κατ’ ανώτατο όριο, εκτιμητών. Ο μέγιστος αριθμός ζωνών που μπορεί να ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή, διαμορφώνεται από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του:
- αν επιλέξει μόνο Περιφερειακή ενότητα, μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά
- αν επιλέξει και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά
- αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια, μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι προτιμήσεις των εκτιμητών δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει το δύσκολο κομμάτι της συλλογής στοιχείων από τις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ομάδα που έχει επιφορτιστεί με την “επικίνδυνη” αποστολή, έχει συγκεντρώσει δεδομένα από το Κτηματολόγιο, από τους δήμους, από μεσιτικά γραφεία, από λογιστές, από συμβολαιογράφους, απ’ όλες τις διαθέσιμες πηγές, τα οποία αφορούν σε 2.900 από τις 3.500 Ζώνες, που προτίθεται να εντάξει το υπουργείο Οικονομικών στο αντικειμενικό σύστημα.
Στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αξιών σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες κατά κύριο λόγο απέχουν… έτη φωτός από τις εμπορικές τιμές αλλά κι από τις αντικειμενικές αξίες σε όμορες Ζώνες.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr