Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιρανό πρέσβη δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε επίσης και το περιεχόμενο του διαβήματος διαμαρτυρίας της Τεχεράνης προς την Ελλάδα όσον αφορά τις δηλώσεις αποδοχής της δολοφονίας Σουλεϊμανί που έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Atlantic Counsil.
Αναμφισβήτητα την ώρα που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αν και έχουν καταλαγιάσει, θέτουν σε υψηλό συναγερμό παγκοσμίως, η Αθήνα βρίσκεται για ακόμη μία φορά απολογούμενη διπλωματικά, καθώς το Ιράν σε μια κομβική και ιστορική στιγμή “ξεσκαρτάρει” φίλους και εχθρούς ή αναθεωρητικές διπλωματικές συμπεριφορές.
Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι αν όντως η Ελλάδα προετοιμάζει για μια ριζική στροφή στην εξωτερική της πολιτική έναντι του Ιράν ή αν πρόκειται για ακόμη ένα διπλωματικό ολίσθημα σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί ότι η νέα κυβέρνηση δένεται ακόμη περισσότερο στο άρμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως και να’ χει το ερώτημα που οφείλει να απαντήσει με την πρώτη ευκαιρία ο ίδιος ο πρωθυπουργός, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία μένει έκθετη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Επιπλέον σε μια άλλη κίνηση που πέρασε απαρατήρητη αν και μεγάλης βαρύτητας, η ιρανική κυβέρνηση έστειλε σαφές μήνυμα στην Αθήνα σχετικά με ενδεχόμενη χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε αμερικανική επίθεση. Το Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έστειλε επιστολή στην Καθημερινή όπου αναφέρει:
«Κύριε διευθυντά
Αναφορικά με το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου στο φύλλο της Κυριακής (5/1/2020), με τίτλο «Ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν» και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:
Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος και την απουσία οποιασδήποτε διαφοράς και έντασης μεταξύ τους στους τελευταίους αιώνες, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδος και οι φιλικές και ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι προφανές ότι η Τεχεράνη θα σταθεί ηρωικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση και προσπάθεια επιβολής πολέμου και θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους εισβολείς.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».
Η παραδοχή Δένδια για το διάβημα
Το “διπλωματικό θρίλερ” ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου όταν ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας από πλευράς του Ιράν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας τηλεφωνικά σε εκπομπή του Open TV σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ρωτήθηκε αν η Τεχεράνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί
«Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Ζαρίφ, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.
Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλους, ότι δεν είναι μια χώρα «που έχει στεγανά». Πρόσθεσε επίσης ότι «η περιοχή μας, ο ρόλος μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας επιβάλλει να μιλάμε με όλους και τοποθετούμαστε σε κάθε θέμα, ανάλογα με το δίκαιο, το οποίο πάντα υπολογίζουμε και με τα εθνικά μας συμφέροντα».
Οι επίμαχες δηλώσεις είναι από το 6:52 έως το 8:04:
Το Ιράν προέβη σε αυτήν την ενέργεια, με αφορμή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, που έκανε στο Atlantic Council, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Το απόσπασμα των δηλώσεων του πρωθυπουργού: