Μιλώντας στο δείπνο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Επίσης τόνισε πως ο νέος γύρος φοροελαφρύνσεων θα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς επίσης και η μείωση της φορολόγησης της εργασίας.
«Πολύ καλό το κλίμα για την Ελλάδα στις ΗΠΑ»
«Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη στις ΗΠΑ επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας, στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Για την κριτική ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη στις επαφές της με τις ΗΠΑ θα αντιτείνω είπε ο πρωθυπουργός ότι ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και αξιόπιστος και ως προς τις βασικές προβλέψεις μιας στρατηγικής σχέσης να είσαι και προβλέψιμος, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Ταυτόχρονα εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιδιώξουμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και γι’ αυτό και κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου, επιδιώκοντας να μειώσουμε την ένταση. Χαίρομαι διότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και δια του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι στηρίζουν και εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο στο κογκρέσο όσο και στη γερουσία υπάρχει μια διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και αυτό αποτυπώθηκε κατά την ψήφιση του east med act που για πρώτη φορά ορίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και καθορίζει ποιοι είναι οι σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και πως αυτοί πρέπει να στηριχθούν.
«Γνωρίζω καλά το κλίμα στην Ουάσινγκτον και δεν θυμάμαι άλλοτε να είναι τόσο καλό το κλίμα για την Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα στους επενδυτές
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. «Μην αργήσετε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουμε πολιτική σταθερότητα, εκλογές θα γίνουν το 2023, και θα αξιοποιήσουμε κάθε ημέρα για να παράξουμε ουσιαστικό έργο. Έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με ξεκάθαρη εντολή, είμαστε μια χώρα που βγαίνουμε από μια δεκαετή κρίση. Είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα».
«Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα στη μείωση της φορολόγησης της εργασίας με έμφαση στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ένας λόγος που τα υψηλόμισθα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό είναι και η υψηλή φορολογία στους μισθούς, σε συνδυασμό με τις υψηλές εισφορές. Θα φέρουμε και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διορθώνει τις ακραίες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Το πρώτο σκέλος του νέου ασφαλιστικού θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε επίσης πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το Ελληνικό.
Για την ασφάλεια
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας, λέγοντας ότι «ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους»:
«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η ασφάλεια αφορά όλους τους Έλληνες. Κυρίως αυτούς που κατοικούν στις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες των πόλεων. Που απαιτούν από το κράτος ως αντίτιμο για τους φόρους που πληρώνουν να αισθάνονται ασφαλείς οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι περιουσίες τους. Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους. Και έχουμε λύσει τα χέρια της αστυνομίας για να μπορεί να το κάνει. Και οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν θα ξεπεραστούν. Και η κοινωνία έχει αποδεχθεί πως αυτή η πολιτική δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. (…) Αλλά απαιτείται και σεβασμός στους νόμους. Είναι μεγάλη επιτυχία της κοινωνίας η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Δεν είναι οι έλεγχοι που κάνουν τη διαφορά, αλλά ο πολίτης που θα υποδείξει στον καπνιστή ότι δεν μπορεί να καπνίσει σε ένα μαγαζί. Να φέρω το παράδειγμα για τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Συζητάμε ένα νέο πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τη διατάραξη της ζωής της πόλης από μικρές πορείες. Θα σεβαστούμε πλήρως τα δικαιώματα όσων διαδηλώνουν. Βλέπω πολλά δείγματα ωριμότητας στην ελληνική κοινωνία».