Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, επικύρωσαν την στενή συνεργασία και τον κοινό βηματισμό των δύο χωρών, με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασία.
Ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά της είναι αντιπαραγωγική ακόμα και για την ίδια, επισείει τη διεθνή αποδοκιμασία και την οδηγεί σε προϊούσα απομόνωση.
Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί μια Τουρκία ακμάζουσα, ικανή να προσχωρήσει στο ευρωπαϊκό πολιτικό και δημοκρατικό κεκτημένο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι μόλις πρόσφατα η Τουρκία διαμήνυσε προς την ΕΕ την προσήλωσή της στην ενταξιακή διαδικασία. Ωστόσο, παρατήρησε με λύπη του πως η Τουρκία με τις ενέργειες της ακυρώνει στην πράξη αυτά που η ίδια εγγράφως διαμηνύει.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν περιορίζονται πλέον στο Αιγαίο και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αφήνουν το παράνομο αποτύπωμά τους στο Ιράκ και τώρα στη Λιβύη.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές πως «οι ισχυρισμοί περί δήθεν ενεργειών αυτοπροστασίας από δήθεν συνομωσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το θαλάσσιο περίγυρο ή τις ενεργειακές εξελίξεις δεν πείθουν κανέναν ούτε νομιμοποιούν τις παρανομίες».
Εστιάζοντας στα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε πως παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε: «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».
Περαιτέρω ανέδειξε πως για την Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο η ειρήνευση σε μια χώρα της Μεσογείου, αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.
Μιλώντας ειδικότερα για τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας είπε πως συζήτησε με τον κ. Χριστουδουλίδη τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τα επόμενα βήματα των δύο χωρών στο πλαίσιο του στενού συντονισμού τους. Αναφερόμενος στη σημασία του μνημονίου που υπογράφηκε σήμερα, είπε «πως περιμένουμε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον κοινό μας βηματισμό, και σε διμερές και σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ανακοίνωσε πως οι δύο χώρες προχωρούν σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, καθώς και ότι αναπτύσσουν ισχυρές συνεργασίες με χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας κοινότητας κοινής αντίληψης, όπως ήταν η σύνοδος στο Κάιρο, στην οποία μετείχε και η Γαλλία.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Δένδιας θέλησε να ξεκαθαρίσει εκ νέου ότι «οι πρωτοβουλίες μας δεν στρέφονται εναντίον οιανδήποτε» και σημείωσε ότι «όσες χώρες το επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτες υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι λειτουργούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι επιλέγουν τη συνεργασία και τη σταθερότητα αντί της έντασης και της αστάθειας».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε πως η Ελλάδα δηλώνει και παραμένει έτοιμη να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ειδικότερα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέλος, έκανε γνωστό πως η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ιρανό ομολόγό του, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.
Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική την ανταλλαγή απόψεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, «ώστε οι επόμενες κινήσεις των δύο χωρών να είναι πιο συντονισμένες, πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές», εν μέσω των έντονων προκλήσεων αβεβαιότητας, αστάθειας και αμφισβήτησης των παραδοσιακών και καλά θεμελιωμένων αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είπε πως είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Σημείωσε πως η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι αναμενόμενη, γιατί η ίδια είναι ένα από τα μέρη που ευθύνεται για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα την ανάγκη η ΕΕ να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη. «Θα πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερο ρόλο και να μην οδηγηθούμε σε μια κατάσταση πραγμάτων όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Συρία, όπου στην ουσία η ΕΕ δεν διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο» σημείωσε. Επισήμανε επίσης, ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν να επωμιστούν τις περισσότερες συνέπειες από μια συνέχιση της αστάθειας στη Λιβύη, άρα είναι υποχρέωσή της και διακυβεύεται και η αξιοπιστία της ΕΕ αν δεν διεκδικήσει και δεν επιτύχει πιο ενεργό ρόλο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοχευμένα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η πρώτη ουσιαστική συζήτηση στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι μοναδικός στόχος και επιδίωξη της Κύπρου είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά με την ευχή και προσδοκία να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας «για να οδηγηθούμε σε μια συμφωνημένη λύση στη βάση του πλαισίου διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». Μία λύση, που θα έχει καταλυτικό αντίκτυπο στις ελληνουτουρκικές σχέσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων, συμπλήρωσε.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο μέλλον της ΕΕ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και ο τρόπος που η ΕΕ θα τοποθετηθεί επί σημαντικών περιφερειακών προκλήσεων θα κρίνουν όχι μόνο το μέλλον της, αλλά και την ίδια της την αξιοπιστία. Καταληκτικά, ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουμε ξεκάθαρη προσέγγιση και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας αναλογεί για να μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις και να καταστεί σταθεροποιητικός παράγοντας στο σημερινό απρόβλεπτο διεθνές σκηνικό.