Ερώτηση κατέθεσαν στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για το μέλλον των εργολαβικών εργαζομένων σε ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η διοίκηση της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» (ΕΛΠΕ Α.Ε.) ανακοίνωσε τρίμηνες συμβάσειςεργασίας για όλο το εργολαβικό προσωπικό,το όποιο αποτελεί το 40% του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης. Παράλληλα με την κίνηση αυτή, η Διοίκηση απέλυσε 60 εργολαβικούς υπαλλήλους,των οποίων οι κάρτες εισόδου σταμάτησαν αιφνιδίως να λειτουργούν στις 2 Ιανουαρίου.
Σε αντίστοιχο καθεστώς βρίσκονται και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στονΔιαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.).Το εργολαβικό προσωπικό αποτελεί την πλειοψηφία όσων εργάζονται στις εταιρείες φυσικού αερίου τα τελευταία 20 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών αυτών. Όμως ενώ εργάζονται αδιαλείπτως υπογράφουν συμβάσεις μηνιαίας, δίμηνης ή το περισσότερο εξάμηνης διάρκειας στερούμενοι ίσης μεταχείρισης σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό.
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι συντέλεσαν ισότιμα με το μόνιμο προσωπικό στην ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων και των φορέων αυτών μη λαμβάνοντας ως δίκαιη ανταμοιβή για την προσφορά εργασίας τους ούτε τις οικονομικές απολαβές ούτε την ασφάλεια ενός εργαζόμενου που καλύπτει διαρκείς και πάγιες ανάγκες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε με στόχο την αποκατάσταση της χρόνιας αδικίας που συντελείται εις βάρος των εργολαβικών εργαζόμενων, όχι μόνο στις εταιρίες φυσικού αερίου αλλά γενικότερα σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού, αλλά και του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού,την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ αλλά και της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, που υπήρξαν βασικοί πυλώνες της εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και των οποίων η κατάργηση ήταν από τα πρώτα έργα της σημερινής κυβέρνησης), με το ν. 4554/2018, τέθηκε φραγμός στην ομηρία χιλιάδων εργαζόμενων από την αφερεγγυότητα εργολάβων και την καταχρηστική επίκληση των εργολαβιών με σκοπό την αποφυγή εργοδοτικών υποχρεώσεων και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.Στο ίδιο πλαίσιο είχαν δρομολογηθεί ενέργειες για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την απάλειψη του καθεστώτος ομηρίας των εργολαβικών εργαζόμενων στις εταιρείες πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντίστοιχα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εκτεταμένης εργασιακής επισφάλειας έγιναν και στο δημόσιο τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω προκηρύξεων δημοσίων διαγωνισμών, να προσληφθούν οι εργαζόμενοι με όρους μονιμότητας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και αλλού, σύμφωνα πάντα υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία
Όχι τυχαία, μία επίσης από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων της σημερινής κυβέρνησης (άρθρο 117 του ν. 4623/2019), ήταν και η κατάργηση (και μάλιστα αναδρομική) της ως άνω, προστατευτικής για τους εργολαβικούς εργαζόμενους διάταξης του άρθρου 9 του ν. 4554/2018. Την απορρυθμιστική αυτή σπουδή (καθώς οι αιτιάσεις περί δήθεν επανορθωτικής παρέμβασης αποδεικνύονται κενό γράμμα, ιδίως ενόψει της απουσίας οποιουδήποτε νομοθετικού μέτρου της νέας κυβέρνησης για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων από την αφερεγγυότητα εργολάβων) φαίνεται να διαδέχεται η απόλυτη σιγή της κυβέρνησης προ του κύματος των απολύσεων και της υποβάθμισης των δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζομένων στον τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων ως προς τους εργολαβικούς εργαζόμενους εν γένει, αλλά και ειδικότερα στον τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης(Πάνος)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αχτσιόγλου Έφη
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη(Πέτη)
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Τζανακόπουλος Δημήτριος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος