«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση;», αναφέρει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) σε μήνυμα του. Στον αντίποδα, εκπρόσωπος του GNA που ελέγχει την κυβέρνηση της Τρίπολης και υποστηρίζεται από την Τουρκία σχολίασε για την απουσίασα της Ελλάδας «πως δεν έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό».
Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μη-πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Σύμφωνα με ουδέτερους παρατηρητές που έδρα το Κάιρο οι επόμενες ώρες και μέρες μέχρι την έναρξη της Συνόδου κορυφής στο Βερολίνο θα είναι κρίσιμες καθώς ο στρατός του Χαλίφα Χαφτάρ θέλει να κατακτήσει την Τρίπολη ή το μεγαλύτερο μέρος της ώστε να βρεθεί από θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις.