Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη την Τετάρτη 15/1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού όμως, όπως τον κατηγορεί ηξ αξιωματική αντιπολίτευση, λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ. Πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο αν θα στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή, αλλά και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει στη Βουλή για την προεδρική εκλογή.
Τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ενώ χθες, κομμάτικές πηγές τόνισαν ότι το ζήτημα «θα αντιμετωπιστεί με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» από την Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ, στελέχη και συνεργάτες του, βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το αξίωμα του Πορέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.
Την Τετάρτη, πηγές της Κουμουνδούρου άφησαν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας.
Συγκεκριμένα ανέφεραν: “Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό”.
Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδριάζουν σήμερα στις 15:00 το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος. Αργά το απόγευμα, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Την ερχόμενη Τετάρτη στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβ) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβ) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.
Οι δύο τελευταίες ψηφοφορίες προστέθηκαν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.