Στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη αναμένεται να συμμετέχουν: από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία, η Βρετανία με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Αλγερία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αφρικανικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ. Και βεβαίως ο Σάρατζ με τον Χάφταρ.
Ο βασικός στόχος της γερμανικής κυβέρνηση είναι να πείσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να δεσμευθούν σε μία κατάπαυση πυρός αλλά και τις χώρες που τις στηρίζουν να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στον εμφύλιο της Λιβύης και να τις ενισχύουν στρατιωτικά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς έχουν προσκληθεί όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή.
Η Ε.Ε., η Μόσχα αλλά και οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν πάρει τα μαθήματα τους από την κρίση και τον εμφύλιο της Συρίας όταν κάποιες χώρες αποκλείονταν από τέτοιες διασκέψεις.
Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Ο στρατηγός, Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται ότι απομακρύνεται από την προστασία της Ρωσίας μετά την φυγή του από την Μόσχα κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις χωρίς να υπογράψει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έφερε την υπογραφή του Φαγιέζ αλ Σαράζ.
Η κίνηση αυτή εξόργισε την Άγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι και η Μόσχα είναι ενοχλημένη καθώς ήταν ένα δημόσιο «χαστούκι» στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στις διαπραγματεύσεις ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει στο πλευρό του τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εξοπλίζουν και ενισχύουν στρατιωτικά τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό. Το Ντουμπάι ενοχλείται από την διάδοση του πολιτικού Ισλάμ, όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Με το μέρος του Χαφτάρ είναι και η Αίγυπτος, όπου εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά ο Λίβυος στρατηγός και η Γαλλία.
Ωστόσο, το Παρίσι αντιμάχεται με την Ρώμη για τα πετρέλαια της Λιβύης και αναμένεται να φανεί ποια στάση θα κρατήσουν εντός της Διάσκεψης.
Η Ιταλία μέχρι στιγμής στηρίζει τον διάλογο μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών στην Λιβύη και κρατάει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με Χαφτάρ και Σαράζ.