Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, εμφανίζεται έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την αντιμαχόμενη GNA, εν όψει της κρίσιμης Διάσκεψης του Βερολίνου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το sputniknews.gr, κι ενώ ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ δήλωσε νωρίτερα πως πρακτικά έχουν συμφωνηθεί τα διπλωματικά κείμενα που θα οδηγήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου.
Το γεγονός, άλλωστε, πως πληροφορίες από τη Μόσχα φέρουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν έτοιμο να ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συμεμτάσχει στη διάσκεψη, μάλλον ενιχύουν την αίσθηση πως μια τέτοια συμφωνία βρίσκεται αρκετά κοντά.
Έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας με την Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – εφόσον τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις – εμφανίστηκε ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, στο περιθώριο των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
«Ο Χαφτάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν, προτού υπογράψει τη συμφωνία» δήλωσε ανώνυμη διπλωματική πηγή, μιλώντας στο Sputnik.
Απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει ποιες ακριβώς είναι αυτές οι προϋποθέσεις.
Ο Λίβυος στρατιωτικός – υπό άκρα μυστικότητα -βρέθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας επαφές τόσο με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, όσο και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Βερολίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στην κρίσιμη Διάσκεψη για το μέλλον της λιβυκής διένεξης, από την οποία όμως θα απουσιάζει η Ελλάδα.
«Τα τελικά έγγραφα είναι πρακτικά συμφωνημένα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις, οι οποίες αντικρούσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» δήλωσε, λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Είχαν προηγηθεί άλλωστε, εντατικές διαβουλεύσεις στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες έλαβαν χώρα στη Μόσχα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Τι δήλωσε ο Δένδιας
«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τις επαφές με τον Λίβυο στρατηγό.
Και πρόσθεσε: «Ζήτησα από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας».
«Ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε μ’ όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις» έσπευσε να επιβεβαιώσει ο Έλληνας υπουργός, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης»
Πηγή: sputniknews.gr