Με την Ελλάδα να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο της οικονομικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε μια μάλλον “περίεργη” τοποθέτηση σχετικά με το θέμα στη συνέντευξή του στο δελτίο του Alpha και στον Αντώνη Σρόϊτερ.
“Δεν έχω καμία υποχρέωση να υποδέχομαι οικονομικούς μετανάστες, δεν έχουν θέση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη”, είπε.
Εκείνο που δεν είπε, βεβαίως, είναι τι προκαλεί την οικονομική μετανάστευση, πως αυτή διαχωρίζεται από τις μετακινήσεις προσφύγων (όταν μόλις πριν μερικές ώρες ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς παραδέχθηκε την ευρωπαϊκή αποτυχία στο θέμα αυτό), και, κυρίως, με ποιον τρόπο σκοπεύει να την αποτρέψει.
Η οικονομική μετανάστευση αφορά μείζονες γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές ανακατατάξεις παγκοσμίως. Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή μας είναι οι πόλεμοι στη Συρία και το Αφγανιστάν και η φτώχεια και έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών επιβίωσης (νερό κ.ά) στην υποσαχάρια Αφρική. Αλλά και οι εμφύλιες συρράξεις στην ίδια περιοχή.
Πως σταματάει κανείς τις ροές οικονομικών μεταναστών εάν δεν αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος; Με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, που αφελώς επαναλαμβάνει -για ακόμα μία φορά- ο νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης; Δοκιμάσθηκε και απέτυχε. Ή με λύσεις τύπου Ορμπάν;
Η μεγάλη ήττα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό έγκειται στο γεγονός πως απέστρεψε το βλέμμα της από τις πραγματικές αιτίες και βυθίστηκε στην ανασφάλεια και στα φοβικά σύνδρομα που προκάλεσαν κατάρρευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και παρήγαγαν ακραία συντηρητικά και ακροδεξιά κινήματα.
Δυστυχώς, η αναφορά του πρωθυπουργού είναι απλοϊκή και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να σταματήσει την οικονομική μετανάστευση. Δεν το κατορθώνουν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί. Δεν το κατορθώνουν ούτε οι Τούρκοι με την στρατιωτική ισχύ τους στην συριακή μεθόριο.
Αλλά, από την άλλη, μήπως δεν είναι και η Ελλάδα μια χώρα που παρήγαγε οικονομική μετανάστευση. Όχι μόνο στις αρχές του 20ου αιώνα προς την Αμερική, ούτε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 προς την Γερμανία και την Αυστραλία. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της μνημονιακής οικονομικής κρίσης. Η διαφορά εστιάζεται στο γεγονός πως η οικονομική μετανάστευση Ελλήνων αφορά γιατρούς και τεχνίτες που έχει ίσως ανάγκη η ευρωπαϊκή παραγωγική “μηχανή”; Είναι αποδεκτή η μετανάστευση Σύρων με δεξιότητες αλλά όχι εκείνη των πεινασμένων και διωκόμενων Αφγανών ή των Αφρικανών;
Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο για να “εξουδετερώνεται” επικοινωνιακά με αναφορές τέτοιου τύπου…
Δείτε το βίντεο:
Μητσοτακης:
οι οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν θέση
ούτε στην Ελλάδα
ούτε στην Ευρώπη pic.twitter.com/B8hHrk1UAC— Γιάννης Αγγελέτος (@aggeletos1) January 16, 2020