Την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, νυν προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να επικυρώσει η Βουλή την Τετάρτη 22/1. Την επομένη αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος που, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση, επαναφέρει το «μπόνους» πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα – η ΝΔ θα συμπράξει για την ψήφισή του με τους γραφικούς ακροδεξιούς της «Ελληνικής Λύσης» του Βελόπουλου.
Εκλογή Σακελλαροπούλου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία είχε εκλεγεί πρόεδρος στο ΣτΕ ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 την οποία είχε απορρίψει η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να εκλεγεί την Τετάρτη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα με ευρεία πλειοψηφία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν συνειδητά στην υπερψήφιση της υποψηφιότητάς της, καθώς άλλωστε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που την είχε προτείνει για την προεδρία του ΣτΕ το 2018, ενώ η ΝΔ τότε την είχε καταψηφίσει. Ο Κ. Μητσοτάκης, προχώρησε στην πρόταση για εκλογή της Κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να καλύψει την τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα αλλά και την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης σκοντάφτει όμως, ενόψει της προεδρικής εκλογής, για μια ακόμη φορά στον Αντώνη Σαμαρά που σε συνέντευξή του το Σάββατο επέδειξε απαξίωση προς το πρόσωπο της επόμενης ΠτΔ, καθώς δήλωσε σε συνέντευξή του πως «δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου» (!). Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναχωρεί για τις… ΗΠΑ και δεν θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις λέγοντας πως «θα στείλω επιστολή»…
Εκλογικός νόμος
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε ένα ακόμα πισωγύρισμα των πολιτικών πραγμάτων. Με τον νέο εκλογικό νόμο, επαναφέρει, με «μπαλώματα», το μπόνους των πολλών δεκάδων εδρών για το πρώτο κόμμα. Ετσι, με τον νέο νόµο καταργείται η απλή αναλογική, και το κόµµα που έρχεται πρώτο στις εκλογές, εφόσον συγκεντρώνει ποσοστό 25%, θα λαµβάνει ως «µπόνους» 20 έδρες. Από το 25% και επάνω θα παίρνει µία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον, µε µέγιστο µπόνους τις 50 έδρες. Με αυτό τον τρόπο, θα απαιτείται ποσοστό 38% για το πρώτο κόµµα ώστε να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση.
Η διάταξη αυτή θα εφαρµόζεται στο εξής και για συνασπισµό συνεργαζόµενων κοµµάτων, εφόσον ο µέσος όρος της δύναµης των κοµµάτων που τον απαρτίζουν είναι µεγαλύτερος από τη δύναµη του κόµµατος εκείνου εξ αυτών που συγκέντρωσε τον µεγαλύτερο αριθµό ψήφων. Αν το πρώτο κόµµα δεν ξεπεράσει το 25%, τότε και οι 300 έδρες κατανέµονται αναλογικά σε όλα τα κόµµατα που εισέρχονται στη Βουλή.
Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στηριχτεί στην Ελληνική Λύση για να περάσει τον νέο εκλογικό νόμο, όπως έκανε ήδη και στην επιτροπή της Βουλής. Η συμμαχία με τους γραφικούς ακροδεξιούς του Βελόπουλου δεν είναι βεβαίως αθώα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ», τονίζει σχετικά ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας: «Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον». Και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».