Δύο πολύ σημαντικά ταξίδια θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός από τα οποία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι επόμενες αποφάσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Παρίσι και θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν την ώρα που οι εξελίξεις με τη Λιβύη και την Τουρκία τρέχουν και οι Γάλλοι προβάλλουν ως ο πιο ουσιαστικός σύμμαχος της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κατάπλευση του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στη Μεσόγειο, η οποία θα συνοδεύεται και από πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, απέναντι σε πιθανές προκλήσεις της Άγκυρας.
Τις επόμενες μέρες, επίσης, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές στην κατεύθυνση της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τη συζήτηση ν’ ανοίγει κι επισήμως πλέον σε επίπεδο Eurogroup. Η Γαλλία μπορεί ν’ αποτελέσει και σ’ αυτό σύμμαχο της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου και τη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η Αθήνα χαρακτηρίζει πλέον ως «κατ’ αρχάς θετικό πρώτο βήμα» τις εξελίξεις, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τη συνέχεια της διαδικασίας. Το θετικό πρόσημο συνίσταται σε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση για τη Λιβύη. Και το δεύτερο το εμπάργκο όπλων, το οποίο κυρίως πλήττει την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά αναμένει, επίσης, να προσκληθεί πράγματι στην επόμενη κιόλας συνάντηση που θα γίνει με το ίδιο περιεχόμενο, ενώ, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει ίδια με αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου: ότι, δηλαδή, τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως, «ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα».
Την ψύχραιμη στάση αποδίδουν σε τρία βασικά σημεία:
- Πρώτον ότι η χώρα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της,
- Δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό της και τρίτον τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο μετά το εμπάργκο όπλων και την επίσκεψη του Χάλιφα Χάφταρ στην Αθήνα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υλοποιηθεί από την ΕΕ στη Λιβύη, αρκεί να τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.