Σε ανακοίνωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο λιβυκό ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα “αναμένει” την πρόσκλησή της στη Διαδικασία του Βερολίνου, αλλά φαίνεται ότι δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για αυτό». Αντιθέτως, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «τα Συμπεράσματα της Διαδικασίας αναφέρουν ρητά (άρθρο 54) ότι στη Διεθνή Επιτροπή που ιδρύεται υπό τον ΟΗΕ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων (και στις σχετικές υποεπιτροπές) θα συμμετάσχουν “όλες οι χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου”».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «την ιδία στιγμή, η Ελλάδα συναίνεσε χθες στην συνέχιση της Επιχείρησης Sophia για την επιτήρηση του εμπάργκο οπλών έξω από τη Λιβύη» και υπενθυμίζει ότι «ήδη από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της 10ης Δεκεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ανωτέρω συζήτηση για να πιέσει τους εταίρους μας υπέρ των συμφερόντων της χώρας, αλλά και να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης». «Αντ’ αυτού», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρωθυπουργός προτίμησε να διατυμπανίσει ότι θα “βάλει βέτο” εάν φτάσουμε στο σημείο οι Ευρωπαίοι να καλωσορίσουν λύση του λιβυκού που ενσωματώνει τα παράνομα μνημόνια».
Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «σε αντίθεση με την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ευρωομάδα της Αριστεράς -με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- εξέφρασε σαφώς την αντίθεσή της στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία». Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «θα προβεί σε επαφές την επόμενη περίοδο με ευρωπαϊκές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες τις επερχόμενες πρωτοβουλίες για το λιβυκό ζήτημα».
Αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ: Να μην επιδειχθεί σπουδή στην κύρωση της συμφωνίας ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για την Ολομέλεια επιφυλάσσεται σχετικά με την τελική στάση του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ’ υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους. «Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε: «Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».