Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας “παρών” οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο.
Απουσίες και διαρροές
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα διαδεχτεί στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό τον Προκόπη Παυλόπουλο και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Εκτός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε της αποδοχής τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του Κινήματος Αλλαγής.
Τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία αφού χρειάζονται 200 τουλάχιστον ψήφοι βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν θα ψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και «Ελληνική Λύση».
Το ΚΚΕ, κατά την πάγια τακτική του τις τελευταίες 10ετίες δεν προτείνει και δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΜέΡΑ25 πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα, ωστόσο η τελευταία δεν αποδέχτηκε την πρόταση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απέρριψε την κα Σακελλαροπούλου ως υποψηφιότητα που δείχνει την «αριστεροφοβία» της κυβέρνησης.
«Εκτιμούμε -με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων- ότι η υποψήφια κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες -κατά το Σύνταγμα- 200 ψήφους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Έτσι, η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία», συμπλήρωσε.
«Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου, μιας άξιας Ελληνίδας στην κορυφαία πολιτειακή θέση, συνιστά μια υπέρβαση για την Πατρίδα μας. Όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα, θα λειτουργεί ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος και θα ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους. Είναι μια επιλογή ενωτική και αξιοκρατική. Ταυτόχρονα είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Και τι καλύτερο από μια γυναίκα να συμβολίσει την εθνική αναγέννηση της Πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ύπαρξη τυχόν διαρροών κατά την ψηφοφορία από την κυβερνητική πλειοψηφία ή και από τα άλλα δύο κόμματα.
Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ κατά την ημέρα της ψηφοφορίας πυροδότησε τη σχετική συζήτηση στο παρασκήνιο. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα στείλει επιστολή με την οποία θα εκφράζει πρόθεση θετικής ψήφου προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ωστόσο το γεγονός της απουσίας του έχει ερμηνευτεί από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας του κ. Σαμαρά. Το αν θα ακολουθήσουν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές τον κ. Σαμαρά παραμένει ένα ερωτηματικό.
Ακόμα, άγνωστο παραμένει αν ο κ. Τρ. Αλεξιάδης που αποχώρησε εσπευσμένα το απόγευμα της Τρίτης από τη Βουλή για λόγους υγείας, θα μπορέσει να παραβρεθεί στην συνεδρίαση, ούτε αν κάποιος άλλος βουλευτής, απουσιάσει ή αποφασίσει να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή.
Το προεδρείο θα αναγνώσει τον κατάλογο των βουλευτών ανά εκλογική περιφέρεια και ο καθένας ακούγοντας το όνομά του θα αναφέρει προφορικά το όνομα της υποψηφίας προέδρου (μόνη υποψήφια η κ. Σακελλαροπούλου) ή διαφορετικά θα δηλώνει «παρών». Και αυτό γιατί σε αυτές τις ειδικές διαδικασίες της Βουλής, δεν υπάρχει δυνατότητα αρνητικής ψήφου.
Έτσι, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους (υπενθυμίζεται ότι μετά και την αναθεώρηση οι προβλεπόμενες πλειοψηφίες στις διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 200- 180- 151-σχετική πλειοψηφία).
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).
Το ρεκόρ ψήφων κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ.,ΝΔ, ΛΑΟΣ), όσους αναμένεται να συγκεντρώσει τώρα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Αμέσως μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου από την ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας μαζί με τους αντιπροέδρους θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντος.
Η ορκωμοσία στις 14 Μαρτίου
Η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου και η ορκωμοσία της κυρίας Σακελλαροπούλου σε ειδική λαμπρή τελετή στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει την επόμενη μέρα 14 Μαρτίου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της η κυρία Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να γίνει σε ειδική τελετή η παράδοση-παραλαβή με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, newpost.gr