Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων και των κρουσμάτων από το νέο κοροναϊό και η μία μετά την άλλη χώρες και στα δύο ημισφαίρια ανακοινώνουν νέα κρούσματα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι καθησυχαστικός για την εξάπλωση του ιού εκτός των συνόρων της Κίνας καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας».
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον τελευταίο απολογισμό, ανεβάζοντας τους νεκρούς από την πνευμονία στους 25 και τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 830, ενώ άλλοι 1.072 ασθενείς εξετάζονται ως ύποπτοι.
Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Την Παρασκευή, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.
Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις.
Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ.
Μέτρα σε όλο τον κόσμο
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους ταξιδιώτες να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση στην Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από ένα. Οι ασθενείς είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε επισκέφθηκαν πρόσφατα την πόλη.
Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.
Στην Ιταλία, μια γυναίκα που επέστρεψε από την Κίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού παρουσίασε πυρετό και βήχα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό.
Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για την ανακάλυψη εμβολίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. Το σχέδιο είναι να υπάρξει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές δοκιμές έως τον Ιούνιο.
Αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν από την Κίνα. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ανακοινώσει μέχρι αυτή τη στιγμή εντατικούς ελέγχους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ιράν.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι “πάρα πολύ νωρίς” να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος”.
“Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος “καμιά απόδειξη” μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.
“Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι”, τόνισε.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Δεν είναι ώρα για πανικό και άγχος αναφορικά με τον κοροναϊό (2019-nCoV) ήταν το κεντρικό μήνυμα που εκπέμφθηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη συνάντηση τους, σήμερα το απόγευμα.
«Τις αποφάσεις και τις οδηγίες τού ΠΟΥ θα ακολουθήσουμε. Με ψυχραιμία, με σύνεση και με ένα σχέδιο τέτοιο το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν και θα εφαρμοστεί και τώρα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Επειδή ακούω και βλέπω ότι μιλούν πολλοί, καλό είναι γι’ αυτά τα θέματα να μιλούν οι ειδικοί επιστήμονες- αυτοί που έχουν την επιστημονική επάρκεια να συμβουλεύσουν τους Έλληνες. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στη χώρα οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί πολύ σωστά για το θέμα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Ευρωπαία Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου.
«Δεν είναι η ώρα να δημιουργούμε πανικό και άγχος, περιμένουμε τα αποτελέσματα τής συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι αν χρειαστεί θα ενημερώσουμε», ανέφερε από τη μεριά της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.